Till innehåll på sidan

Namnstatistik

Nästa publicering: 2017-01-31

Statistiken visar vilka namn de nyfödda fått och vilka förnamn, tilltalsnamn och efternamn som befolkningen har. Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB.

Statistiknyheter

Namnstatistik 2015

2016-01-21

Elsa behåller sin förstaplats som det vanligaste tilltalsnamnet bland flickor. För pojkarna är William återigen etta efter två år på andraplatsen. Årets klättrare bland toppnamnen är Saga.

Alla statistiknyheter för denna undersökning

Missa ingen viktig statistik

Prenumerera på statistiknyheter

Tabeller och diagram

Tabeller i Statistikdatabasen

Artiklar

Namnen lever vidare

2016-04-12

Det är vanligt att förnamn går i arv. Många barn får samma namn som sina föräldrar, farföräldrar eller morföräldrar. SCB har studerat namnvalet för cirka 30 000 barn som föddes 2010 och där det finns uppgifter om tre kompletta föregående generationer.

Namn, Kvinnor och män, Barn

Anna och Lars vanligaste tilltalsnamnen

2016-04-12

Anna och Lars var de vanligaste tilltals­namnen i befolk­ningen den 31 december 2011. Johans­son är fortfarande det vanligaste efter­namnet men nästan lika många heter Anders­son.

Befolkning, Namn

Alice och William fortfarande populärast

2016-04-11

Namnen från förra sekelskiftet fortsätter att locka föräldrar som väljer namn till sina nyfödda. Bland de som namngavs 2012 var Alice och William för andra året i rad de populäraste tilltalsnamnen tätt följt av Oscar och Elsa. Namn som Börje och Gudrun som var populära på 40- och 50-talen ökar sakta i popularitet, men ännu bara som andranamn.

Namn, Befolkning, Barn

Läs fler artiklar

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Statistikens detaljerade innehåll

Fördjupad information

Har du frågor om statistiken?

SCB, Enheten för befolkningsstatistik

Adress
701 89 Örebro
E-post
befolkning@scb.se

Etiketter

Kortadress till denna sida: http://www.scb.se/be0001