På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Standard för svensk näringsgrensindelning (SNI)

Standarden för svensk näringsgrensindelning, SNI, är främst en statistisk standard som används för att klassificera enheter som företag och arbetsställen efter deras ekonomiska aktiviteter. SNI är en viktig klassifikation för bland annat ekonomisk statistik. Klassifikationen gör det möjligt att jämföra och analysera data både nationellt och internationellt samt över tid. Därtill kan den användas för administrativa ändamål.

SCB ansvarar för klassifikationen SNI, men det är Skatteverket som ansvarar för inhämtandet av SNI-koder i samband med att företagen registrerar sina verksamheter hos Skatteverket. Till hjälp att hitta rätt SNI-koder för verksamhet finns SCB:s söksystem SNI-Sök. Skatteverket lämnar uppgifter om SNI-koder vidare till SCB:s allmänna företagsregister. Det registret är offentligt och uppgifter som SNI-koder kan utlämnas och spridas vidare via t ex internetbaserade tjänster.

SNI ingår i ett internationellt system av ekonomiska klassifikationer och utgår från EU:s näringsgrensstandard NACE. Den gällande versionen av SNI benämns SNI 2007, medan motsvarande EU-version heter NACE Rev. 2. SNI och NACE är helt identiska på de fyra första nivåerna avdelning, huvudgrupp, grupp och undergrupp. Därutöver har SNI en femte nivå, som är en svensk tilläggsnivå. Statistik som produceras utifrån NACE är jämförbar på europeisk nivå och delvis även på internationell nivå. Användandet av NACE är obligatoriskt inom det europeisk-statistiska systemet. Den nationella versionen fastställs av SCB:s generaldirektör samt godkänns av EU i enlighet med den förordning som finns för NACE. I Sverige finns 821 SNI-koder på den finaste nivån, medan NACE Rev. 2 har 615 koder.

SNI 2007 ersatte den tidigare versionen kallad SNI 2002 som var resultatet av en mindre revision av SNI 92. Gällande standard före SNI 92 benämndes SNI 69. En ny version av SNI arbetas fram i samband med en internationell revidering av näringsgrensindelningar. Någon revision finns för närvarande inte inplanerad.

   

SNI 2002

  SNI 2007

NACE=SNI

Avdelning

17

21

NACE=SNI

Huvudgrupp

62

88

NACE=SNI

Grupp

224

272

NACE=SNI

Undergrupp

514

615

SNI

Detaljgrupp

776

821

Nycklar mellan de olika versionerna  samt koder och benämningar för olika nivåer redovisas nedan.  Även i SCB:s Klassifikationsdatabas finns de olika SNI-och NACE-versionerna att hämta. I klassifikationsdatabasen finns SNI presenterat med både aktivitets- och branschbenämning. Den senare ska användas vid redovisning av statistik där uppgifter grupperas efter SNI. På denna sida redovisas endast SNI med aktivitetsbenämning.

Information och material om SNI

SNI-versioner (Excel)

SNI-versioner (pdf)

Kodnycklar mellan SNI-versioner (Excel)

Publikationer 

In English

Andra nyttiga länkar

Kortadress: http://www.scb.se/sni

Se även