Till innehåll på sidan

Värdepappersstatistik, juni 2017:

Värdepappersupplåningen minskade i juni

Statistiknyhet från SCB 2017-07-18 9.30

Värdet på den svenska räntebärande värdepappersskulden uppgick per den sista juni till 7 576 miljarder kronor, en minskning med 99 miljarder jämfört med maj. Minskningen beror huvudsakligen på den negativa valutakursutvecklingen under månaden, främst för US dollar, samt på återköp och förfall av både lång- och kortfristiga värdepapper denominerade i kronor och dollar.

Den långfristiga värdepappersskulden minskade med 65 miljarder till totalt 6 468 miljarder kronor. Bakom förändringen ligger återköp och förfall av värdepapper denominerade i kronor till ett värde av 46 miljarder kronor, men också en minskning av den dollardenominerade skulden nästan enbart på grund av växelkursen.

Skuldstocken i kortfristiga värdepapper denominerade i kronor och dollar minskade med 21 miljarder kronor var. Detta tillsammans med den negativa växelkurseffekten för de utländska valutorna, har resulterat i en minskning av den totala kortfristiga värdepappersskulden från 1 143 miljarder kronor i slutet av maj till 1 108 miljarder kronor i slutet av juni.

Nedbrutet på sektorer är det bostadsinstituten, bankerna och övriga monetära finansinstitut som har minskat sin upplåning mest med 59 respektive 52 och 32 miljarder kronor.

Utestående belopp, miljarder kronor
Värdepappersstatistik, juni 2017

Bostadsinstitutens skuldstock består enbart av långfristiga värdepapper, merparten av dem denominerade i kronor. Av dessa har värdepapper till ett värde av 52 miljarder kronor återköpts och förfallit under juni.
Banksektorn minskade sin upplåning till 2 307 miljarder kronor. Den långfristiga skulden denominerad i kronor minskade med 20 miljarder kronor, medan upplåningen i långfristiga värdepapper denominerade i utländska valutor minskade med 26 miljarder kronor. Detta trots en nettoemission på 274 miljoner kronor under månaden.
Totalt minskade övriga monetära finansinstitut sin upplåning med 32 miljarder kronor. Större delen av minskningen, 26 miljarder kronor, kan hänföras till riksbankscertifikaten, som emitteras av Riksbanken. Även upplåningen i långfristiga papper minskade under juni med 4 miljarder kronor.

Förfallostruktur, miljarder kronor
Värdepappersstatistik, juni 2017

Förfallostrukturen:

Inom 3 månader förfaller värdepapper till ett värde av 1 076 miljarder kronor. Det är 14 procent av den totala utestående räntebärande värdepappersskulden. Utav det totala förfallovärdet inom 3 månader är det främst kortfristiga värdepapper som ligger bakom det, motsvarande 79 procent. Det är värt att notera att det är sektorn bank och övriga monetära finansinstitut, sammanlagt 78 procent, som ligger bakom merparten av förfallovärdet inom 3 månader för kortfristiga papper.

Ytterligare nedbrytning på kortfristiga värdepapper för sektor bank och övriga monetära finansinstitut visar att det är totalt 366 miljarder kronor i utländsk valuta, och 292 miljarder kronor i svensk valuta, som förfaller inom 3 månader. Inom utländsk valuta är det främst kortfristiga papper denominerade i dollar och pund, till ett värde av 189 respektive 98 miljarder kronor, som ligger bakom förfallovärdet.

Nästa publiceringstillfälle

2017-08-18 klockan 09.30

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för finansmarknadsstatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

E-post
svdb@scb.se

Förfrågningar

Simon Abraham

Telefon
010-479 42 62
E-post
simon.abraham@scb.se

Martin Ullrich

Telefon
010-479 47 57
E-post
martin.ullrich@scb.se