Till innehåll på sidan

Finansräkenskaper, 2:a kvartalet 2017:

Icke-finansiella bolag emitterade mer värdepapper

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2017-09-22 9.30

Icke-finansiella bolag ökade sin upplåning både i emitterade värdepapper och via lån i monetära finansinstitut under andra kvartalet 2017. Under de tre senaste kvartalen har upplåning via räntebärande värdepapper ökat mer än lån i monetära finansinstitut.

Upplåning via emitterade värdepapper har under de senaste åren blivit en allt större del av de icke-finansiella bolagens finansiering. De icke-finansiella bolagen ökade under andra kvartalet 2017 sin upplåning i emitterade räntebärande värdepapper med 74 miljarder, varav 64 miljarder var transaktioner och 10 miljarder var värdeförändring. Sammantaget uppgick de icke-finansiella bolagens emitterade räntebärande värdepapper till 1 024 miljarder vid slutet av andra kvartalet. Upplåningen via lån i monetära finansinstitut ökade med 30 miljarder och lånestocken uppgick till 2 134 miljarder vid utgången av kvartalet. Under den senaste fyraårsperioden har de icke-finansiella bolagens upplåning i emitterade räntebärande värdepapper ökat med 47 procent samtidigt som lånen i monetära finansinstitut ökat med 14 procent.

Icke-finansiella bolags emitterade värdepapper och lån i monetära finansinstitut, mdkr

Diagram

Källa: SCB

Även om icke-finansiella bolags emitterade räntebärande värdepapper har ökat snabbare än lån de senaste åren, så var lån i banker och andra monetära finansinstitut fortsatt den största finansieringsformen.

Fortsatt högt hushållssparande

Hushållens finansiella sparande var 81 miljarder kronor under andra kvartalet 2017, vilket var en fortsatt hög nivå. Andra kvartalet har säsongsmässigt ett högt sparande då merparten av aktieutdelningarna äger rum detta kvartal. Hushållens tillgångar i bostadsrättsandelar fortsatte att öka, främst till följd av köp av nyproducerade bostadsrätter. Nettoköpen under andra kvartalet 2017 uppgick till 17 miljarder kronor, vilket var en betydande ökning. Andra kvartalet föregående år uppgick motsvarande investeringar till 14 miljarder och 2015 till 9 miljarder. Hushållens lån ökade med 77 miljarder kronor under andra kvartalet vilket var i nivå med rekordnoteringen andra kvartalet 2016. Tillväxttakten låg på 6,7 procent i årstakt och lånen uppgick vid utgången av kvartalet till 3 860 miljarder kronor.

Revideringar

I samband med denna publicering har hela tidserien reviderats. Några av de större revideringar som implementerats är transaktioner i onoterade aktier för hushåll och emitterade räntebärande värdepapper för banker och icke-finansiella bolag.

Definitioner och förklaringar

Finansräkenskaperna syftar till att ge information om finansiella tillgångar och skulder samt förändringar i finansiellt sparande och finansiell förmögenhet för olika samhällssektorer. Finansräkenskapernas finansiella sparande beräknas som skillnaden mellan transaktioner i finansiella tillgångar och transaktioner i skulder. I de reala sektorräkenskaperna som liksom finansräkenskaperna är en del av nationalräkenskaperna beräknas finansiellt sparande som skillnaden mellan intäkter och kostnader. Finansräkenskaperna och de reala sektorräkenskaperna bygger emellertid på olika källor, vilket ger upphov till skillnader.

Publikation

En mer utförlig redovisning av undersökningen och de större revideringar som gjorts publiceras i Statistiskt meddelande.

I samband med publiceringen av Finansräkenskaperna uppdateras Nationalförmögenheten med revideringar av perioden 1995–2016. De finansiella tillgångarna och skulderna har därmed samma värden i båda redovisningarna. Utöver detta bygger nu år 2015 på ett mer fullständigt underlag än den tidigare skattningen avseende de reala tillgångarna.

För ytterligare information, se Nationalförmögenheten och Nationella balansräkningar, samt Nationalförmögenhet i Statistikdatabasen.

Nationalförmögenheten och Nationella balansräkningar (pdf)

Nationalförmögenhet i Statistikdatabasen

Nästa publiceringstillfälle

2017-12-21 klockan 9.30.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

Nicolai Nystrand

Telefon
010-479 45 45
E-post
nicolai.nystrand@scb.se

Michelle Li

Telefon
010-479 49 55
E-post
michelle.li@scb.se