Till innehåll på sidan

Sparbarometern, 3:e kvartalet 2016:

Hushållens låneökningstakt minskade

Statistiknyhet från SCB och Finansinspektionen 2016-11-23 9.30

Ökningstakten på hushållens lån var 7,1 procent i årstakt tredje kvartalet 2016, vilket är 0,2 procentenheter lägre än under andra kvartalet. Det är första gången sedan fjärde kvartalet 2012 som den årliga tillväxttakten av hushållens lån minskade. Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till 3 miljarder kronor tredje kvartalet 2016. Hushållssparandet är normalt lågt detta semesterkvartal.

Hushållens lån ökade med 55 miljarder kronor under tredje kvartalet 2016 och uppgick vid utgången av kvartalet till 3 676 miljarder kronor. Under de tre första kvartalen 2016 ökade hushållens lån med sammantaget 179 miljarder, vilket kan jämföras med 168 miljarder under motsvarande period 2015. Amorteringskravet på nya lån infördes första juni och kan ha påverkat nya lån främst under tredje kvartalet. Låneökningstakten var som högst första kvartalet 2006 då den var drygt 11 procent. Sedan dess har lånestocken mer än fördubblats. Hushållens lån utgörs, till 78 procent, av bostadslån i bank och bostadsinstitut.

Hushållens lån, transaktioner (vä) och tillväxttakt (hö), mdkr respektive procent

Diagram

Källa: SCB

Hushållens sparande på bankkonton trots låga räntor fortsatte och nettoinsättningarna uppgick till 18 miljarder kronor under tredje kvartalet. Det är lägre än motsvarande kvartal 2015 då de uppgick till 24 miljarder. Däremot var sparandet på bankonton högre under de tre första kvartalen under 2016 jämfört med motsvarande period 2015, 113 miljarder respektive 96 miljarder. Trenden sedan 2009 med minskad mängd kontanter i ekonomin har efter 2014 accelererat. Under tredje kvartalet 2016 minskade mängden sedlar och mynt som innehas av hushållen med 2 miljarder till 48 miljarder kronor.

Hushållens köp av nyproducerade bostadsrätter och ombildade hyresrätter är en finansiell tillgång. Reala tillgångar såsom småhus med äganderätt ingår inte i Sparbarometern. Nettoköpen av bostadsrättsandelar uppgick tredje kvartalet till 9 miljarder, vilket tillsammans med motsvarande kvartal 2015 är den högsta noteringen för ett tredje kvartal. Förklaringen är främst den höga nyproduktionen framförallt i Stockholm.

Nysparandet i finansiella tillgångar var 56 miljarder medan skulderna ökade med 53 miljarder kronor under kvartalet, vilket gav ett finansiellt sparande på 3 miljarder. Trots ett förhålladevis lågt finansiellt sparande så var ökningen av nettoförmögenheten stor då Stockholmsbörsen steg med 10 procent och bostadsrätterna steg i pris. Den försvagade kronkursen bidrog också till att värdet på tillgångar i utländsk valuta steg. Den finansiella nettoförmögenheten, de finansiella tillgångarna minus skulderna, uppgick vid slutet av kvartalet till 8 301 miljarder kronor. Det är en ökning med 392 miljarder under kvartalet.

Det finansiella individuella sparandet exklusive periodiseringar, som visar sparandet i mer likvida tillgångar var väsentligt lägre och uppgick till minus 31 miljarder kronor. Att detta sparande är lägre än det totala sparandet beror främst på stora insättningar till tjänste- och premiepensioner och på att hushållens periodiserade skatter exkluderas i det individuella sparandet.

Definitioner och förklaringar

Det finansiella sparandet beräknas som skillnaden mellan transaktioner i finansiella tillgångar och transaktioner i skulder.

I Sparbarometern publiceras inga större revideringar eller metodförändringar. Dessa publiceras istället i Finansräkenskaperna där mer tid för beräkningar och avstämningar mot andra sektorer finns och revideringsdokumentation publiceras. Däremot kan mindre revideringar ske till följd av till exempel reviderad primärstatistik.

I samband med publiceringen av Sparbarometern för tredje kvartalet 2016 uppdateras hela tidsserien från och med första kvartalet 1996 med de revideringar som infördes i Finansräkenskapernas publicering den 22 september. Därutöver har mindre revideringar från och med första kvartalet 2016 tagits med (i enlighet med revideringspolicyn). Utförligare beskrivningar av dessa revideringar och andra större revideringar beskrivs i det Statistiska Meddelandet för Finansräkenskaperna andra kvartalet 2016.

Nästa publiceringstillfälle

2017-02-23 klockan 09.30.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Finansinspektionen

Adress
Box 7821
103 97 Stockholm

Producent

SCB, Nationalräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna
E-post
nrinfo@scb.se

Förfrågningar

Mårten Pappila

Telefon
010-479 45 01
E-post
marten.pappila@scb.se

Jens Dahlstrand

Telefon
010-479 48 34
E-post
jens.dahlstrand@scb.se