Till innehåll på sidan

Restaurangindex, augusti 2017:

Uppgång för restaurangförsäljningen i augusti

Statistiknyhet från SCB 2017-10-05 9.30

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 2,8 procent under augusti 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången hade nöjesrestauranger, pubar och barer som ökade med 6,4 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under augusti månad. Högst utfall hade nöjesrestauranger, pubar och barer (6,4 procent) och lunch- och kvällsrestauranger (4,0 procent). Lägst utfall hade trafiknära restauranger (-5,7 procent) och hotellens restaurangförsäljning (-0,3 procent). Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 6,3 procent i augusti, jämfört med samma månad föregående år.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Data till och med augusti 2017
Restaurangindex, augusti 2017

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.

Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).

Visita och DLF kommenterar

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 6,3 procent i augusti 2017 jämfört med augusti 2016, i volym ökade den med 2,8 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 2,8 procent.

Omsättningstillväxten i volym ökade preliminärt med nästan tre procent i augusti. Ökningen bör dock tolkas försiktigt då tillväxttalen successivt har korrigerats nedåt i relativt hög grad de senaste fyra månaderna. Det är tydligt att tillväxttakten på restaurangmarknaden har växlat nedåt under 2017 jämfört med åren innan. Nivån på tillväxten är dock fortfarande god och sker från en hög nivå. Omsättningstillväxten i volym under sommarmånaderna juni till augusti landade preliminärt på 2,3 procent. Även detta är en tydlig nedväxling av tillväxttakten jämfört med sommarmånaderna de tre föregående åren.

Restaurangföretagens förväntningar på efterfrågan de närmaste månaderna (se slutet på kommentaren) indikerar att tillväxttakten fortsätter på lite lägre nivå än tidigare under hösten. Med undantag för kategorin trafiknära restauranger var omsättningstillväxten relativt god i de flesta restaurangkategorier. Den svaga tillväxten i kategorin trafiknära restauranger kan delvis förklaras av att tillväxten var extremt stark samma månad föregående år. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade med 0,3 procent mellan juli 2017 och augusti 2017. Prisnivån på restaurang låg i augusti 3,3 procent högre än i augusti fjol.

Restaurangföretagarnas förväntningar på utvecklingen av den kortsiktiga efterfrågan steg marginellt i september. Nivån är dock ganska låg i ett historiskt perspektiv. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

Stark försäljning för nöjesrestauranger, pubar och barer

Försäljningsvolymen för nöjesrestauranger, pubar och barer ökade med 6,4 procent i augusti, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var trafiknära restauranger vars försäljningsvolym minskade med 5,7 procent.

Försäljningsutveckling augusti
 Omsättning
mkr,
inkl moms
 Förändring
2016–2017
i procent
Augusti20162017VärdeVolym*
Total restaurangförsäljning 11 551 12 274 6,3 2,8
Hotellens restaurangförsäljning 1 083 1 115 3,0 ‑0,3
Kaféer/Konditorier 825 885 7,3 3,8
Snabbmatsrestauranger 1 472 1 541 4,7 1,3
Lunch- och kvällsrestauranger 5 424 5 827 7,4 4,0
Trafiknära restauranger 821 800 ‑2,5 ‑5,7
Nöjesrestauranger, pubar, barer 1 553 1 707 9,9 6,4
Personalrestauranger 374 399 6,8 3,3

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Den högsta utvecklingen hittills under 2017 har kategorin nöjesrestauranger, pubar och barer haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori var 4,6 procent hittills i år. Personalrestauranger är den kategori som har den svagaste utvecklingen under 2017, med -6,1 procent.

Ackumulerad försäljningsutveckling, januari–augusti
 Omsättning mkr,
Inkl moms
 Förändring
2016–2017
i procent
Januari-augusti20162017VärdeVolym*
Total restaurangförsäljning 82 890 87 310 5,3 2,2
Hotellens restaurangförsäljning 8 046 8 638 7,4 4,2
Kaféer/Konditorier 5 574 5 935 6,5 3,3
Snabbmatsrestauranger 10 701 11 354 6,1 2,9
Lunch- och kvällsrestauranger 38 330 40 465 5,6 2,4
Trafiknära restauranger 5 731 5 633 ‑1,7 ‑4,7
Nöjesrestauranger, pubar, barer 11 210 12 091 7,9 4,6
Personalrestauranger 3 299 3 194 ‑3,2 ‑6,1

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2016 till cirka 126,7 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan vi se hur försäljningen fördelar sig på de olika kategorierna hittills under 2017. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 46,3 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 3,7 procent.

Försäljningsandelar för restaurangbranschen under 2017
Restaurangindex, augusti 2017

Definitioner och förklaringar

Byte av metod

I och med publiceringen av Restaurangindex för april månad 2015 ändrades metoden för undersökningen. Förändringarna infördes som ett led i att förbättra kvaliteten i statistiken samt att samordna den ekonomiska månads- och kvartalsstatistiken där Industrins orderingång och omsättning, Industriproduktionsindex, Industrins lager och Industrins kapacitetsutnyttjande ingår tillsammans med Omsättningsstatistiken, Tjänsteproduktionsindex, Detaljhandelsindex och Restaurangindex samt Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar. Statistiken har samordnats med avseende på bland annat ramtäckning, urval, estimation och insamlingsvariabler. För att minimera effekten av tidsseriebrott och nivåskiften bakåt i tiden har en länkning och tillbakaräkning av historiska tidsserier gjorts, vilket orsakar revideringar av historiska tidsserier. I samband med aprils publicering har också det årliga urvalsbytet skett.

Kategoriindelning:

Hotellrestauranger - Restaurangverksamhet som bedrivs på hotell eller konferensanläggning eller i samband med annat boende.

Kaféer/konditorier - Kaféverksamhet i alla former med begränsad matservering. ”Specialister” på kaffe. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol.

Snabbmat - Kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. ”Take away” är vanligt förekommande. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök och salladsbarer.

Lunch- och kvällsrestauranger - Traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar, pizzerior etc.

Trafiknära restauranger - Alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns även restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.

Nöjesrestauranger, pubar och barer - Verksamhetens fokus är på drycker men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar, och nattklubbar.

Personalrestauranger - Personal- eller företagsrestauranger som bedriver restaurangverksamhet ofta på uppdrag, och inte sällan med begränsat öppethållande. Här finns särskild branschkod för drift av personalmatsalar. Exempel på företag är personalrestaurangföretagens verksamhet som bedrivs på arbetsplatser med undantag av den offentliga sektorn.

Nästa publiceringstillfälle

2017-11-06 klockan 09.30.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

E-post
pin@scb.se

Förfrågningar

Kristina Frändén

Telefon
010-479 43 89
E-post
kristina.franden@scb.se

Producent

Björn Arnek (Visita)

Telefon
08-762 74 15
E-post
b.arnek@visita.se