Till innehåll på sidan

Restaurangindex, oktober 2017:

Uppgång för restaurangförsäljningen i oktober

Statistiknyhet från SCB 2017-12-05 9.30

Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 1,5 procent under oktober 2017 jämfört med motsvarande månad föregående år. Den största uppgången hade snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger som ökade med 4,8 procent.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under oktober månad. Högst utfall hade snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger (4,8 procent vardera) samt hotellens restaurangförsäljning (2,4 procent). Lägst utfall hade personalrestauranger (-3,8 procent) och nöjesrestauranger, pubar, barer (-2,4 procent). Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 5,4 procent i oktober, jämfört med samma månad föregående år.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Data till och med oktober 2017
Restaurangindex, oktober 2017

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.

Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).

Visita och DLF kommenterar

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 5,4 procent i oktober 2017 jämfört med oktober 2016, i volym ökade den med 1,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 1,5 procent.

Efter att omsättningen för månaderna under tredje kvartalet 2017 reviderats jämfört med restaurangindex i september står det klart att inbromsningen i restaurangbranschens är ett faktum. Efter revideringarna visade statistiken att omsättningen krympte i volym under tredje kvartalet med nästan en procent jämfört med tredje kvartalet 2016. Det är en stor revidering jämfört med den tillväxt för tredje kvartalet på drygt två procent som redovisades föregående månad. Att omsättningstillväxten ett enskilt kvartal varit negativ jämfört med motsvarande kvartal föregående år har inte hänt sedan Restaurangindex började publiceras. Den svaga tillväxten kan också ställas mot utvecklingen för hela den privata tjänstesektorn (exkl. bank och försäkring) enligt tjänsteproduktionsindex som visade en omsättningstillväxt i volym på 4,8 procent tredje kvartalet.

Att den preliminära omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen är positiv för oktober får nog dessutom tolkas försiktigt. Omsättningstillväxten i volym har skrivits ned för alla månader sedan april jämfört med den första preliminära siffran. En förklaring till den svaga tillväxten är att prisnivån på restaurangtjänster ökat ganska snabbt under året. Prisnivån på restaurang låg i oktober 3,8 procent högre än i oktober fjol.

Restaurangföretagarnas förväntningar på utvecklingen av den kortsiktiga efterfrågan sjönk i november. Det visar Konjunkturinstitutets månatliga konjunkturbarometer, som återspeglar restaurangföretagares syn på efterfrågan de kommande tre månaderna.

Stark försäljning för snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger

Försäljningsvolymen för snabbmatsrestauranger och trafiknära restauranger ökade båda med 4,8 procent i oktober, vilket var den starkaste utvecklingen bland de olika restaurangkategorierna. Den kategori med svagast utveckling var personalrestauranger vars försäljningsvolym minskade med 3,8 procent.

Försäljningsutveckling oktober
 Omsättning
mkr,
inkl moms
 
Förändring
2016–2017
i procent
Oktober20162017VärdeVolym*
Total restaurangförsäljning 10 907 11 493 5,4 1,5
Hotellens restaurangförsäljning 1 168 1 241 6,3 2,4
Kaféer/Konditorier 713 754 5,7 1,8
Snabbmatsrestauranger 1 338 1 456 8,8 4,8
Lunch- och kvällsrestauranger 4 947 5 213 5,4 1,5
Trafiknära restauranger 768 835 8,8 4,8
Nöjesrestauranger, pubar, barer 1 493 1 512 1,3 ‑2,4
Personalrestauranger 481 481 ‑0,1 ‑3,8

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Den högsta utvecklingen hittills under 2017 har kategorin hotellens restaurangförsäljning haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för denna kategori har varit 3,3 procent hittills i år. Personalrestauranger är den kategori som har den svagaste utvecklingen under 2017, med -6,7 procent.

Ackumulerad försäljningsutveckling, januari–oktober
 Omsättning
mkr,
Inkl moms
 
Förändring
2016–2017
i procent
Januari-oktober20162017VärdeVolym*
Total restaurangförsäljning 104 870 109 423 4,3 1,1
Hotellens restaurangförsäljning 10 406 11 098 6,7 3,3
Kaféer/Konditorier 7 021 7 406 5,5 2,2
Snabbmatsrestauranger 13 378 14 131 5,6 2,3
Lunch- och kvällsrestauranger 48 258 50 437 4,5 1,3
Trafiknära restauranger 7 259 7 065 ‑2,7 ‑5,7
Nöjesrestauranger, pubar, barer 14 262 15 159 6,3 3,0
Personalrestauranger 4 285 4 126 ‑3,7 ‑6,7

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2016 till cirka 126,7 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan vi se hur försäljningen fördelar sig på de olika kategorierna hittills under 2017. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 46,1 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 3,8 procent.

Försäljningsandelar för restaurangbranschen under 2017
Restaurangindex, oktober 2017

Definitioner och förklaringar

Byte av metod

I och med publiceringen av Restaurangindex för april månad 2015 ändrades metoden för undersökningen. Förändringarna infördes som ett led i att förbättra kvaliteten i statistiken samt att samordna den ekonomiska månads- och kvartalsstatistiken där Industrins orderingång och omsättning, Industriproduktionsindex, Industrins lager och Industrins kapacitetsutnyttjande ingår tillsammans med Omsättningsstatistiken, Tjänsteproduktionsindex, Detaljhandelsindex och Restaurangindex samt Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar. Statistiken har samordnats med avseende på bland annat ramtäckning, urval, estimation och insamlingsvariabler. För att minimera effekten av tidsseriebrott och nivåskiften bakåt i tiden har en länkning och tillbakaräkning av historiska tidsserier gjorts, vilket orsakar revideringar av historiska tidsserier. I samband med aprils publicering har också det årliga urvalsbytet skett.

Kategoriindelning:

Hotellrestauranger - Restaurangverksamhet som bedrivs på hotell eller konferensanläggning eller i samband med annat boende.

Kaféer/konditorier - Kaféverksamhet i alla former med begränsad matservering. ”Specialister” på kaffe. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol.

Snabbmat - Kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. ”Take away” är vanligt förekommande. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök och salladsbarer.

Lunch- och kvällsrestauranger - Traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar, pizzerior etc.

Trafiknära restauranger - Alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns även restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.

Nöjesrestauranger, pubar och barer - Verksamhetens fokus är på drycker men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar, och nattklubbar.

Personalrestauranger - Personal- eller företagsrestauranger som bedriver restaurangverksamhet ofta på uppdrag, och inte sällan med begränsat öppethållande. Här finns särskild branschkod för drift av personalmatsalar. Exempel på företag är personalrestaurangföretagens verksamhet som bedrivs på arbetsplatser med undantag av den offentliga sektorn.

Nästa publiceringstillfälle

2018-01-10 klockan 09.30.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

E-post
pin@scb.se

Förfrågningar

Kristina Frändén

Telefon
010-479 43 89
E-post
kristina.franden@scb.se

Producent

Björn Arnek (Visita)

Telefon
08-762 74 15
E-post
b.arnek@visita.se