Till innehåll på sidan

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter år 2016:

Torkan sänkte skördenivåerna i Skåne och Halland

Statistiknyhet från SCB och Jordbruksverket 2016-12-14 9.30

Om man jämför med fjolårets ovanligt höga skördenivåer är årets hektarskördar av spannmålsgrödorna lägre i nästan alla delar av landet. Från södra Sverige finns rapporter om grödor som brådmognat på grund av vattenbrist. I Skåne och Hallands län minskade hektarskördarna mest jämfört med ifjol.

För många av grödorna i Skåne och Hallands län är hektarskördarna även lägre än femårsgenomsnitten och tioårsgenomsnitten. I de fyra nordligaste länen är årets hektarskördar däremot högre än föregående års resultat. Den totala spannmålsskörden i Sverige beräknas uppgå till drygt 5,4 miljoner ton under 2016. Den är 12 procent mindre än förra årets stora spannmålsskörd och i nivå med genomsnittet för de senaste fem åren.

Låg hektarskörd av höstraps – särskilt i Skåne

Hektarskördarna av höstraps är signifikant lägre än föregående års nivåer i alla län utom i Södermanlands län, där skillnaden ligger inom felmarginalen. I Skåne län är avkastningen av höstraps 27 procent lägre än fjolårsresultatet och 23 procent lägre än femårsgenomsnittet. Kommentarer om skador av kålmal och andra växtskadegörare har varit vanliga. Totalskörden av raps och rybs beräknas till 268 100 ton, vilket är 25 procent mindre än förra årets resultat och 16 procent mindre än femårsgenomsnittet.

Hög hektarskörd av ärter

Ärter har på många håll gett bra skörd per hektar även om det också förekommit missväxt. För landet som helhet tangerar hektarskörden av ärter tidigare rekordnivåer. Ökade odlingsarealer i högavkastande slättbygdsområden har bidragit till den höga hektarskörden på riksnivå. Totalskördarna av ärter och åkerbönor beräknas till 93 200 ton respektive 103 700 ton.

Utvintringsskador och torka sänkte hektarskördarna

Både utvintringsskador och torrt väder under de höstsådda grödornas utvecklingsfas drog ner avkastningsnivåerna. På en del gårdar gav de höstsådda grödorna faktiskt lägre hektarskördar än de vårsådda.

Publikation

En mer utförlig redovisning av denna undersökning och resultat för enskilda grödor publiceras i ett Statistiskt meddelande. Det Statistiska meddelandet återfinns också på Jordbruksverkets webbplats, under Ta del av statistiken.

Statistikdatabaser

Tidsserier med den slutliga skördestatistiken finns tillgängliga i Jordbruksverkets statistikdatabas och i SCB:s statistikdatabas.

För en del av grödorna finns tidsserier med skördestatistik från och med år 1913.

Nästa publiceringstillfälle

Slutliga resultat för 2016 kommer att redovisas under april 2017. Denna skördestatistik baseras på underlag från alla odlingsformer som förekommer i landet. I juni 2017 redovisas skörderesultat för ekologisk respektive konventionell odling.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Jordbruksverket

Telefon
036-15 50 00
E-post
statistik@jordbruksverket.se

Förfrågningar

Ann-Marie Karlsson

Telefon
036-15 59 33
E-post
ann-marie.karlsson@jordbruksverket.se

Producent

SCB, Lantbruks- och energistatistik

Adress
701 89 Örebro

Förfrågningar

Gerda Ländell

Telefon
010-479 68 07
E-post
gerda.landell@scb.se