Till innehåll på sidan

Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Åtta av tio ensamkommande sysselsatta, ofta inom vård och omsorg

    Året 2015 sökte drygt 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Den största gruppen var 16 åriga pojkar från Afghanistan. År 2022 var cirka 20 000 av dem folkbokförda i Sverige. I en ny rapport från SCB redovisas hur gruppen ensamkommande flickor och pojkar födda år 1999 sysselsätter sig, utbildat sig, och var och med vem de bor sju år senare.

  • Ökad andel flyktingar och flyktinganhöriga med förvärvsinkomst

    Andelen flyktingar och flyktinganhöriga med inkomst från förvärvsarbete och arbetsrelaterade ersättningar har ökat under 2000-talet. Men den är fortfarande lägre än bland övriga utrikes födda och personer födda i Sverige.

  • Liknande inkomst 10 år efter studenten oavsett nationell bakgrund

    Det är mindre vanligt för elever födda utomlands och födda i Sverige med utländsk bakgrund att avsluta gymnasieskolan med slutbetyg och de har i genomsnitt lägre gymnasiebetyg än elever födda i Sverige med svensk bakgrund. Bland de med slutbetyg är det 10 år efter gymnasieskolan också en lägre andel i dessa grupper som arbetar. Men de med slutbetyg som arbetar har ungefär samma genomsnittsinkomst oavsett nationell bakgrund. Det visar integrationsrapporten 2021.

  • Två av tre nyanlända flyktingar bor kvar i samma kommun efter tre år i Sverige

    Nästan var tredje flykting och anhörig till flykting som mottogs i en kommun 2016 hade flyttat till en annan kommun tre år senare. De som mottogs i en större stad bor i hög grad kvar i kommunen och det är också till kommuntypen större städer och kommuner nära större städer som det är vanligast att flytta.

  • Födda utanför Europa med kortare tid i Sverige är oftare ekonomiskt utsatta

    Idag presenteras rapporten ”Integration – en beskrivning av läget i Sverige”. Den visar att personer som bott mindre än 10 år i Sverige och är födda utanför Europa skiljer sig från andra grupper i samhället, såväl inrikes som utrikes födda. Bland annat har de en svagare ställning på arbetsmarknaden, lägre inkomst och en högre andel av dem bor trångt.