Till innehåll på sidan

Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Stor skillnad i utbildningsnivå mellan storstäder och landsbygd

    Utbildningsnivån är betydligt högre i storstäder och storstadsnära kommuner jämfört med mindre städer och landsbygdskommuner. I storstadsområdena är knappt fyra av tio högutbildade medan andelen är hälften så stor i mindre städer och landsbygdskommuner.

  • Högst utbildningsnivå i Stockholmsområdet

    Tre av tio personer i befolkningen 25–64 år är högutbildade. Den här gruppen bor oftast i storstadskommuner och i residensstäder. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Andra kommuner med hög utbildningsnivå är Lund, Lomma, Uppsala, Umeå, Mölndal och Linköping.

  • Högst utbildningsnivå i Stockholmsområdet

    Knappt tre av tio personer i befolkningen 25–64 år är högutbildade. Denna grupp bor oftast i storstadskommuner och residensstäder. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. I nio av kommunerna där har en tredjedel eller mer av befolkningen minst en treårig eftergymnasial utbildning. Andra kommuner med hög utbildningsnivå är Lund, Lomma, Uppsala, Umeå, Mölndal och Linköping.

  • Större andel av de högutbildade förvärvsarbetar

    Det finns ett tydligt samband mellan utbildningsnivå och förvärvsintensitet. Det är en större andel av den högutbildade delen av befolkningen som förvärvsarbetar, än den med lägre utbildning.

  • Högst utbildningsnivå bland kvinnor och i våra universitetsstäder

    Flest högutbildade finns i våra storstadskommuner och residensstäder, samt i de kommuner som har ett universitet. Kvinnor är mer högutbildade än män, men fler män än kvinnor är forskarutbildade. Det visar ny statistik om svenska befolkningens utbildning 2019.