På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Intrastat, in- och utförsel av varor

Lämna uppgifterna

Du kan logga in och lämna uppgifter på tre olika sätt:

Intrastat är en månadsvis undersökning om Sveriges varuhandel med övriga EU-länder. Undersökningen mäter värde och kvantitet av utförsel och införsel av varor. Uppgifterna är fördelade efter varor och EU-länder.

Statistiken används i nationalräkenskaperna och vid beräkning av betalningsbalansen, men även av beslutsfattare inom näringsliv, organisationer och offentliga myndigheter.

Insamlingen baseras på regler som gäller för alla länder i EU.

Instruktioner

Vad samlar Intrastat in?

Elektronisk rapportering

      • IDEP.WEB - om du har många varuposter eller fil från affärssystem.
      • Webblankett - om du inte har så många poster att rapportera.
      • Annan godkänd programvara - se om ditt affärssystem finns med i listan för certifierade programvaror.

Koder

Blanketter

Tidsplan

Referens-
månad
Sista inlämningsdag
januari

14 februari

februari

14 mars

mars  18 april
april  15 maj 
maj  15 juni 
juni  14 juli 
juli  14 augusti 
augusti  14 september 
september  13 oktober 
oktober  15 november 
november  14 december 
december  15 januari 2018 

Vanliga frågor

Varuklassificering (KN-koder)

Statistisk varukod är de första åtta siffrorna av den varukod som framgår av tulltaxan. Vi rekommenderar att leverantören anger varukoden på fakturan.

Tekniska frågor

Hur kan du rapportera?

Övriga frågor

Ta del av den färdiga statistiken

Resultatet av undersökningen publiceras varje månad under ämnesområdet handel med varor och tjänster; utrikeshandel med varor.

Till resultatet av undersökningen

Juridisk information

Uppgiftsskyldighet föreligger enligt lagen (2001:99)  om den officiella statistiken. Statistiken regleras även av förordningen (2001:100)  om den officiella statistiken och SCB:s föreskrifter (SCB-FS 2015:3 och 2010:16). Samråd har skett med Näringslivets Regelnämnd (NRR).

Uppgifterna som lämnas skyddas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) . Vid redovisning kommer inga enskilda företag att kunna identifieras. I enlighet med förordningen (1984:692)  om det allmänna företagsregistret ska aggregerade uppgifter om export- och importland (grupperade i åtta landområden) samt export- och importvärden (indelade i nio storleksklasser) årligen lämnas till det allmänna företagsregistret (BASUN). Uppgifterna i detta register omfattas inte av sekretess.

Kortadress: http://www.scb.se/intrastat