På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011

Standarden för svensk indelning av forskningsämnen 2011 är en statistisk standard för klassificering av forskningsämnen. Den används bl.a. i den officiella statistiken vid statistikredovisningar för att redovisa doktorander, högskolans personal och intäkter över forskning och utveckling (FoU-intäkter) efter forskningsämne. Standarden ersätter Nationell förteckning över forskningsämnen som fastställdes av Statistiska centralbyrån (SCB) den 10 juni 1996.

Standarden fastställdes av Högskoleverket (HSV) (numera Universitetskanslersämbetet, UKÄ) och SCB i slutet av oktober 2010. I augusti 2016 uppdaterade UKÄ och SCB standarden. Standarden över forskningsämnen bygger på OECD-klassifikationen som heter Field of Research and Development (FORD). FORD-klassifikationen består av två nivåer, ensiffrig respektive tresiffrig kod. I standarden ingår dessa två nivåer men ytterligare en nivå (femsiffrig kod) har tagits fram för nationell statistikredovisning Den tredje nivån har tagits fram med hjälp av vetenskapliga experter. En översättningsnyckel mellan Nationell förteckning över forskningsämnen och Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011 har tagits fram.