På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Övningsuppgifter

I fem praktiska övningsuppgifter får du lära dig att använda statistiska metoder. Du gör egna urval och enkäter, arbetar med sannolikhet och sammanställer resultaten. Det finns övningar som passar att göra enskilt och övningar som hela klassen kan göra tillsammans.

Bekanta dig med SCB

På scb.se finns statistik om det mesta. Statistik som media och politiker använder när de diskuterar. Du kan själv använda dig av scb.se för att hitta statistik om det som intresserar dig.

Övningsuppgift - Bekanta dig med SCB

 

Statistisk undersökning med enkät

I den här övningen arbetar du med en statistisk undersökning. Undersökningen fungerar bra att arbeta med inom en temaperiod, eller under ett par lektionstimmar utspridda över en termin.

Övningsuppgift - Statistisk undersökning med enkät

 

Sannolikhet

När vi pratar om sannolikhet menar vi ofta "Hur stor chans är det att någonting kommer att hända?".

Övningsuppgift - Sannolikhet

 

Diagram

När du gjort en enkät och samlat in svaren vill du kunna presentera resultatet på ett bra sätt. Det är viktigt att de tabeller och diagram du visar är lätta att förstå.

Övningsuppgift - Diagram

 

Presentation

I presentationen vill vi berätta om resultatet av vår undersökning. Vi behöver tala om vad vi ville veta, hur vi gjort och vad vi fick reda på.

Övningsuppgift - Presentation