På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Publicerad: 2015-06-02
Nr 2015:123

Författare

SCB, enheten för befolkningsstatistik

befolkning@scb.se

Fakta

Registrering av faderskap

För barn som föds inom äkten­skapet blir maken automatiskt registrerad som pappa. När ett barn föds utom äkten­skapet måste fader­skapet anmälas. I data­under­laget till denna artikel saknar 1,7 procent av alla nyfödda under 2014 en registrerad pappa.

Summerad fruktsamhet

Summerad fruktsamhet (TFR) visar hur många barn som en kvinna i genom­snitt skulle föda under sin frukt­samma period utifrån den vid tid­punkten för beräk­ningen gällande frukt­samheten. Nack­delen är att det kan före­komma kort­siktiga sväng­ningar i frukt­samheten. Ett stabilare mått är att beräkna antalet födda barn när kvinnornas fertila period är över, men då måste man vänta tills alla kvinnor i en årskull har uppnått till­räcklig ålder.

Födda 2014:

Många barn föds under vår och sommar

Antalet födda barn ökade under 2014, för tredje året i rad. Vår- och sommar­månaderna är de vanligaste födelse­månaderna och juli blev förloss­nings­avdel­ningarnas mest hektiska månad med 10 560 födslar. Liksom tidigare år föddes fler pojkar än flickor.

Nyfödd

Etiketter