På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

SCB:s samlingar av tryckt statistiklitteratur

Samlingarna av tryckt statistiklitteratur från SCB:s bibliotek omfattar över 4000 hyllmeter och finns i SCB:s lokaler i Stockholm. Böckerna kan användas på plats och finns delvis digitaliserade på webbplatsen.

Samlingen av statistisk litteratur grundlades av SCB:s föregångare Tabellverket. När Statistiska centralbyrån grundades 1858 fördes den över till den nya myndigheten och den nyöppnade biblioteksverksamheten. Biblioteket växte snabbt, och kom även att omfatta internationell statistisk litteratur.

På senare tid har dock samlingarna reducerats och omfattar numera:

  • SCB:s publikationer från 1800-talet och framåt
  • Svensk historisk statistik från andra producenter än SCB, till exempel andra myndigheter, kommuner och Svenska kyrkan, från cirka 1800 och fram till 2010
  • Litteratur inom ämnet statistisk teori och metod.

Digitaliserad litteratur på webbplatsen

På SCB pågår ett arbete med att digitalisera tryckt historisk statistiklitteratur. En del av samlingarna finns tillgängliga digitalt på webbplatsen under ingången Historisk statistik, och materialet utökas hela tiden.

Tillgänglighet till tryckta samlingar för allmänheten

De tryckta böckerna kan lånas för att användas på plats i SCB:s lokaler på Karlavägen 100 i Stockholm. Det mesta av materialet är sökbart via Libris.

Man kan även ta del av den internationella statistiksamlingen, till dess att SCB har hittat en lämplig förvaltare för den. Den är sökbar i en kortkatalog, som även finns i digital form och kan fås på begäran i form av wordfiler.

Kontakta SCB:s Statistikservice i förväg för att få tillgång till böcker i samlingarna, och för att få hjälp med att boka en besökstid. Statistiskservice hjälper även till med övriga frågor om historisk statistik och guidar dig i det material som finns tillgängligt på SCB:s webbplats.