På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Familjens betydelse för rörligheten på arbetsmarknaden

Sedan mitten av 1960-talet har kvinnors deltagande på arbetsmarknaden ökat snabbt, och i dag arbetar kvinnor i nästintill samma omfattning som män. Få kvinnor lämnar arbetsmarknaden i samband med att de bildar familj och får barn, och de behåller sin anknytning även när barnen är små.

Att både kvinnor och män arbetar i en helt annan utsträckning i dag än för 30 år kan ha minskat benägenheten att flytta över längre avstånd och kanske i synnerhet efter det att man bildat familj och fått barn. Att flytta blir mer komplicerat när båda makarna i familjen arbetar. Oavsett vad man i familjen bestämmer sig för, att flytta eller att stanna, så kommer det att påverka såväl mannens som kvinnans framtida jobb- och karriärmöjligheter och med barn i familjen blir det än mer faktorer att ta hänsyn till.

I denna rapport undersöks hur människors benägenhet att flytta har påverkats av familjebildning, barnafödande och separationer under de senaste 30 åren.

Resultaten visar att de beslut som fattas i familjer med två förvärvsarbetande skiljer sig från de beslut som tas i ensamhushåll. Familjebildning, likväl som ankomsten av barn, minskar benägenheten att flytta, medan separationer ökar den. Resultaten visar även att barnfamiljer blivit allt mindre benägna att flytta. Ett resultat som kan bero på att dagens kvinnors arbetar i en helt annan utsträckning än för 30 år sedan.

PDF-fil
Tryckt
Serie: BE51 - Demografiska rapporter
Artikelnummer: BE51ST0503
Språk: Svenska med inslag av engelska
Urn: urn:nbn:se:scb-2005-be51st0503_pdf
ISBN: 91-618-1303-6
ISSN: 1654-1510 (online); 0283-8788 (print)
Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån
Producent: Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik: Nej
Publicerad: 2005-12-15
Förfrågningar:

Avdelningen för befolkning och välfärd, Prognosinstitutet

010-479 40 00

demografi@scb.se

Se mer information: