På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tema: Utbildning 2015:2 Vuxna med svaga färdigheter

Sverige är ett av 23 länder som har deltagit i en internationell undersökning av vuxnas färdigheter (PIAAC). Den har genomförts för att ge information om i vilken utsträckning den vuxna befolkningen, i åldrarna 16–65 år, har de färdigheter som behövs i samhället och hur dessa används på jobbet och hemma. Genom undersökningen skattas tre grundläggande förmågor: att läsa, räkna och lösa problem med hjälp av informationsteknologi. Undersökningen samordnas av Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD).

Resultaten från PIAAC visar att Sverige står sig väl i jämförelse med de 20-tal länder som har deltagit. Sverige ligger över genomsnittet för de deltagande länderna i läsning och räkning och högst när det gäller andelen med goda kunskaper i att lösa problem via IT/dator.

Huvudsyftet med denna rapport är att beskriva vilka grupper i befolkningen som har otillräckliga eller låga färdigheter. Vidare beskrivs situationen på arbetsmarknaden och i samhället för vuxna med otillräckliga eller låga färdigheter.

PDF-fil
Serie: A40 - Temarapporter
Artikelnummer: A40BR1502
Språk: Svenska
Urn: urn:nbn:se:scb-2015-a40br1502_pdf
Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån
Producent: Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik: Ja
Publicerad: 2015-01-30
Förfrågningar:

Ann-Charlott Larsson

+46104796314

lotta.larsson@scb.se

Se mer information: