På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Föräldraledighet och arbetslivskarriär. En studie om mammors olika vägar i arbetslivet.

Föräldraförsäkringen har till syfte att möjliggöra kombinationen av barn och arbete för både kvinnor och män. Idag förvärvsarbetar de flesta mammor och pappor och de flesta använder även föräldraledighet. Men det är fortfarande stora skillnader i hur lång ledighet som mammor och pappor använder och därmed även i vem som har huvudansvaret för barnens första tid. Det finns även stor variation i hur länge mammor är föräldralediga vilket bland annat kan ha att göra med deras arbetsmarknadsposition. Föräldraledighetslängden kan sedan i sin tur påverka den fortsatta arbetskarriären.

Det hävdas ofta att kvinnors och mäns olika föräldraledighetslängd är en orsak till en ojämställd arbetsmarknad. Om det finns stora skillnader i hur lång föräldraledighet olika grupper av kvinnor tar kan föräldraledigheten även påverka skillnader mellan kvinnor på arbetsmarknaden.

Denna studie undersöker vilka faktorer som har ett samband med mammors föräldraledighetslängd samt om föräldraledighetslängd har konsekvenser för mammors fortsatta arbetskarriär. Mer specifikt undersöks kvinnor befordransmöjligheter efter föräldraledighet.

PDF-fil
Tryckt
Serie: BE51 - Demografiska rapporter
Artikelnummer: BE51ST0703
Språk: Svenska med inslag av engelska
Urn: urn:nbn:se:scb-2007-be51st0703_pdf
ISBN: 978-91-618-1388-9
ISSN: 1654-1510 (online); 0283-8788 (print)
Statistikansvarig: Statistiska centralbyrån
Producent: Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik: Nej
Publicerad: 2007-06-15
Förfrågningar:

Avdelningen för befolkning och välfärd, Prognosinstitutet

010-479 40 00

demografi@scb.se

Se mer information: