På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 
Statistiknyhet från SCB

2005-07-07 10:00 Nr 2005:181


Sverige och övriga EU - en jämförelse i siffror

Svenska kvinnor jobbar längst innan det är dags för pension men för männen är det britterna som är ihärdigast. Malta har högst andel lågutbildade kvinnor och Finland har högst andel högutbildade kvinnor. Medelåldern vid första vigseln i EU är 27,2 år för kvinnor och 29,5 år för män. I Sverige är medelåldern för första barnet lägre än medelåldern för första äktenskapet. Tyskland står för största delen av totala ostproduktionen i EU medan Sverige endast står för 1,6 procent.

Detta är några av de resultat som presenteras av Statistiska centralbyrån (SCB) på torsdagen under Almedalsveckan 2005. Informationen bygger på statistik redovisad på Eurostats webbplats.

Tyskland är det land i EU som har flest invånare men befolkningen minskar. Så skulle fallet även vara i Italien om det inte vore för invandringen. Sverige har både en positiv invandring dvs. att det flyttar in fler än det flyttar ut och en naturlig folkökning.

Av männen i EU lever svenska män längst och vill de hitta en kvinna som lever lika länge bör de bege sig till Slovakien där medellivslängden är ungefär samma, nämligen 78 år. Spanska kvinnor är annars de som lever längst i EU, 83,7 år i genomsnitt.

Många svenska studenter väljer att plugga utomlands men utländska studenter väljer även att komma hit. Största andelen av våra gästande studenter kommer från andra EU-länder. Att afrikanska studenter är i majoritet bland de utländska studenterna i Frankrike och att störst andel av studenterna från Sydamerika åker till Spanien har nog sin naturliga förklaring men hur kommer det sig att asiater är i majoritet i Grekland?

Sommar och sol för bröllop verkar vara en genomgående trend för giftassugna par runt om i EU då augusti och september är i särklass de månader med flest vigslar. Januari ratas däremot och minst antal vigslar hålls då. Vintermånaderna är även minst vanliga när det gäller barnafödslar.

Om män och kvinnor på Malta är mest jämställda förtäljer inte historien men löneskillnaden dem emellan är minst jämfört med övriga EU länder. Dock är endast 32,2 procent av kvinnorna sysselsatta (2004). Danmark, Sverige och Nederländerna toppar listan över högst andel sysselsatta i åldern 16-64 år. Tittar man däremot på listan över sysselsatta i åldern 55-64 ligger Sverige i topp med 69,1 procent av befolkningen. Nederländerna har däremot tappat topplacering men deras medelålder vid pensionering är ju å andra sidan 60,4 år.

Billigaste landet att leva i är Polen, i all fall enligt Brysselindex som jämför levnadsomkostnader länderna emellan. Dyrast är det i Danmark men mest skatt betalar vi i Sverige. Vill man undgå ett högt skattetryck ska man bege sig till Litauen där det är som lägst.

Om du behöver ringa till USA så ska du inte åka till Lettland där det är dyrast utan åka till Cypern. I Luxemburg är det inte billigast att ringa men kanske enklast att få tag på en mobiltelefon, det går nämligen 120 mobiltelefoner per 100 invånare. Luxemburg är även det land med högst biltäthet men även störst andel koldioxidutsläpp per person.

Mer om

På SCB:s webbplats under ”Tjänster” hittar du sidan Eurostat statistik - support. Här finns det mesta rörande Eurostat och EU-statistiken samlat på ett ställe.

Logotyp

Producent

SCB, Avdelningen för information och publicering
Box 24 300
104 51 Stockholm
08-506 947 03


Förfrågningar

Ann Blumenthal
08-506 944 96
fornamn.efternamn@scb.se

Ulrika Arver
0707-52 78 75
fornamn.efternamn@scb.se

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.