På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 
Statistiknyhet från SCB

2012-01-18 09:30 Nr 2012:11


Statistisk årsbok 2012:

Medelsvenssonlivet – villa, Volvo och dator

Statistisk årsbok för Sverige är här – boken för dig som vill ha koll på det svenska samhället. Förutom tusentals fakta om allt från väder till arbetsmarknad får du inblick i hur medelsvensken lever och vad som händer under en vecka i vårt land.

Maria Johansson och Mikael Johansson är de två svenskarna som vi kallar för Medelsvensson. Hon är 42 år, gift, har två barn och arbetar inom vård och omsorg. Han är 40 år, gift, har två barn och arbetar inom tillverkningsindustrin.

Villa, Volvo och dator

Maria Johanssons familj bor i en villa som har ett taxeringsvärde över 1,3 miljoner kronor, kör en silverfärgad Volvo och har en dator med internetuppkoppling i hemmet. I villan har barnen, Simon 15 år och Emma 12 år, egna rum och de har varsin mobil och cykel. Maria och hennes man har en disponibel månadsinkomst på 47 000 kronor och deras utgifter ligger i genomsnitt på 35 000 kronor. Familjens boendekostnad utgör omkring en fjärdel av månadsutgifterna.

Äter sött och dricker starka drycker

Medelsvensken äter gärna godis och dricker alkoholhaltiga drycker. I Marias hushåll äter de varje vecka 1,3 kilo godis och konsumerar därutöver lika mycket kaffebröd. Under veckan delar hon och hennes man på en flaska vin och tre burkar starköl. De dricker dessutom 7 centiliter starksprit var. Godiset och kaffebrödet visar sig mer runt midjan på Marias man än på henne själv. 61 procent av män i åldern 35-44 år är överviktiga, men bara 29 procent av kvinnorna.

En vecka i siffror

Vad händer under en vecka i Sverige? Statistisk årsbok presenterar ett urval av händelser – både roliga och tråkiga – från en vanlig vecka.

  • Det föds 1 142 pojkar, varav 21 får namnet Oscar, och 1 082 flickor, varav 17 får namnet Maja.
  • 1 971 personer gifter sig, medan 900 personer skiljer sig.
  • 6 mord/dråp, 1 690 fall av misshandel och 330 sexualbrott, varav 115 våldtäkter anmäls till polisen.

Så lever vi en dag i Sverige

Hur mycket tid per dag lägger den genomsnittlige kvinnan och mannen på olika aktiviteter? SCB:s tidsanvändningsundersökning 2010 ger dig en bild av människors vardagsliv.

   • Under en genomsnittlig dag lägger kvinnor och män 43 respektive 26 minuter på matlagning.
   • Män tittar mer på tv och/eller lyssnar på radio, 140 minuter jämfört med kvinnors 118 minuter.
   • Kvinnor och män lägger nästan lika mycket tid på idrott och friluftsliv, 34 respektive 36 minuter.

Sverige ur ett statistiskt perspektiv

Statistisk årsbok ger dig en bred och initierad bild av hela det svenska samhället, i form av texter, tabeller, diagram och kartor. Den kan användas som uppslagsverk, inspirationskälla eller för att snabbt få en översikt av Sverige. Boken kan beställas eller laddas ner i pdf-format på SCB:s webbplats. I februari släpps den som app till Ipad. 

Logotyp

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Kommunikationsavdelningen, Redaktionen
Box 24300
104 51 Stockholm


Förfrågningar

Nizar Chakkour
08-506 944 44
fornamn.efternamn@scb.se


Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.