På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Namnstatistik

Namnstatistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken om nyfödda namngivna publiceras omkring 20 januari och avser de nyfödda vars tilltalsnamn anmäldes till Skatteverket året innan. Statistiken för hela befolkningen (förnamn, tilltalsnamn och efternamn) publiceras omkring 20 februari och avser de folkbokförda 31 december föregående år. Samtidigt uppdateras namndatabasen från vilken namnsökningar kan göras (namnsökningen nås från SCB:s startsida). Namnstatistik har framställts och publicerats sedan 1998.

Visa mer

Närliggande statistik

Namn

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Elsa behåller sin förstaplats som det vanligaste tilltalsnamnet bland flickor. För pojkarna är William återigen etta efter två år på andraplatsen. Årets klättrare bland toppnamnen är Saga.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

De naturliga efternamnen

Efternamn med naturinslag är mycket vanliga. Mer än en tredjedel av svenskarna heter något som anspelar på träd, djur, vattendrag eller andra saker i naturen.  I några kommuner i Norrland har 60 procent av invånarna naturnamn.

Män får längre gator

14 procent av gatuskyltar med personnamn har namn efter kvinnor, resten efter män. Även om vi begränsar oss till gatunamn som tillkommit de senaste sju åren är de manliga namnen i klar majoritet. Männen är inte bara fler på våra gatuskyltar. Deras gator är också längre.

Fler nyfödda får dubbelnamn

Jämfört med för tio år sedan var det 2013 mer än dubbelt så många nyfödda som fick ett dubbelnamn. En annan trend är större sprid­ning av de vanligaste namnen. Alice, topp­namnet bland flickor under 2013, gavs till 1,6 procent av flickorna. Det kan jämföras med namnet Emma som toppade listan 1998 och då gavs till 3,3 procent av alla flickor.

Brudpar överger namntradition

Sedan 1980‑talet har det blivit betyd­ligt ovan­ligare att följa tradi­tionen att kvinnan tar mannens namn vid gifter­mål. Istället tar mannen oftare kvinnans namn eller så byter bruden och brud­gummen inte namn alls.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

befolkning@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/be0001