På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hushålls- och bostadsräkning, Census

Vad är en hushålls- och bostadsräkning?

En hushålls- och bostadsräkning, även kallad Census, innebär att samla in uppgifter om hushåll, boende och bostäder i ett land vid en given tidpunkt.

Varför ska man göra en hushålls- och bostadsräkning?

EU har slagit fast att alla medlemsländer ska genomföra en hushålls- och bostadsräkning för år 2011.

Statistik om hushåll, boende och bostäder är en av de grundläggande kunskaperna som behövs om ett samhälle. Det gäller på såväl internationell som nationell och regional nivå.

Vad används uppgifterna till?

Främst används uppgifterna för att göra jämförelser mellan länder och regioner inom EU, men även som faktaunderlag på nationell och regional nivå vid planering av viktiga samhällsfunktioner som exempelvis bostadsbyggande, daghem, skolor eller sjukvård. Uppgifterna används också i forskningen.

Hur genomförs en hushålls- och bostadsräkning?

Den svenska hushålls- och bostadsräkningen som nu genomförts, baseras helt på uppgifter från olika register. Tidigare har folk- och bostadsräkningarna genomförts med hjälp av frågeblanketter som hela befolkningen fått svara på. I övriga Europa varierar sättet att genomföra en hushålls- och bostadsräkning på; alltifrån frågeblanketter som hela befolkningen fått svara på till helt registerbaserade undersökningar.

Här presenteras resultaten

Hur resultaten från Census ska publiceras är bestämt av EU, och alla medlemsländer ska leverera likadana tabeller. 

Mer om hushålls- och bostadsräkning

Metoder

 

Visa mer

Läs mer

Artiklar

Villa vanligaste boendeformen

Hälften av Sveriges befolkning bor i ett ägt småhus. Av familjer med barn i skolåldern bor 70 procent i ägt småhus. Hur vi bor styrs förutom av hushållets storlek och ekonomi även av ålder och geografi.

Ovanligt bo i bostadsrätt i glesbygd

I 13 av landets kommuner, bland annat Nordanstig, Pajala och Dorotea, bor ingen i bostadsrätt i flerbostadshus. Det visar den nya boendestatistiken.

Två personer i snitthushållet

Hela 70 procent av Sveriges hushåll består av en eller två personer. Om vi lever själva eller ihop med andra är starkt kopplat till ålder och det är vanligt att man både börjar och avslutar sitt vuxna liv som ensamboende. Det framgår av den nya, registerbaserade hushållsstatistiken.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Beatrice Kalnins, 010-479 63 67

census@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/be0103