På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Demografisk analys

Nästa publicering: 2016-11-29

I statistiken analyseras demografiska händelser som barnafödande, dödsfall och migration för olika grupper i samhället. Dessutom studeras bland annat parbildning och separationer. Analyserna ger också underlag för de antaganden som ligger till grund för de årliga befolkningsframskrivningarna.

Visa mer

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Allt fler mammor i Sverige har inte fått ett andra barn. Sannolikheten att bli enbarnsmamma varierar efter föräldrarnas utbildningsnivå, ålderskillnad mellan mamman och pappan, typ av kommun samt födelseland.

Läs hela statistiknyheten
Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Migration ger en yngre befolkning

De senaste åren har invandringen till Sverige varit hög och bidragit till att befolkningen ökat. SCB har beräknat hur befolkningen hade sett ut om vi inte haft någon in- eller utvandring sedan 1970. Då hade befolknings­tillväxten avstannat och vi hade haft en högre andel äldre.

Här bor befolkningen i ditt län

Ett lands befolkningsmedelpunkt ger ett perspektiv på hur befolkningen fördelar sig geografiskt i landet. Med hjälp av detaljerade befolkningsdata kan man räkna ut befolkningsmedelpunkten på olika geografiska nivåer, och visa hur medelpunkten flyttas över tid.

Hallsberg – Sveriges befolkningsmässiga mitt

Sveriges befolkningsmedelpunkt färdades 96 kilometer mellan 1810 och 2010. Men förflyttningen har skett i olika riktningar under perioden, så de båda årens medelpunkter ligger bara 33 kilometer från varandra.

Mansöverskottet störst bland unga vuxna

Det finns fler män än kvinnor i Sverige. Tydligast blir detta förhållande om man tittar på de yngre i befolkningen. Men det finns stora skillnader mellan olika typer av kommuner. I storstäder är andelen kvinnor större än i resten av landet.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Tabeller & diagram samt Statistikdatabasen

Rapporter

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Tabeller & Diagram samt Statistikdatabasen

Rapporter

Kontakta oss

demografi@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/be0701