På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hyror i bostadslägenheter

Nästa publicering: 2016-10-06

Hyror i bostadslägenheter är en årlig undersökning av hyresnivåerna i Sverige. Urvalet består av cirka 12 000 hyresrätter, där fastighetsägaren eller förvaltaren besvarar frågor om hyran för lägenheten. Hyresuppgifterna inkluderar värmekostnad men är utan garage- och elkostnader. För att hyrorna ska vara jämförbara exkluderas lägenheter som hyrs ut under speciella omständigheter till exempel tjänstebostäder, studentlägenheter och seniorbostäder.

Resultatet av statistiken är uppdelad på ägarkategori (allmännyttan eller privat), region (Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, kommuner med fler än 75 000 invånare samt färre än 75 000 invånare) och lägenhetstyp (rumsantal).

Visa mer

Närliggande statistik

BoendeBostäderHyrorLägenheter

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Hyrorna ökade med i genomsnitt 1,3 procent mellan 2014 och 2015. Det är den lägsta hyreshöjningen sedan 2007. En lägenhet på tre rum och kök har i genomsnitt en hyra på 6 385 kronor i månaden på riksnivå. Hyresnivån varierar mellan storstäderna och mindre kommuner.

Läs hela statistiknyheten

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Konstantin Kalinichenko
08-506 944 97
byggande.bebyggelse@scb.se

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Om den publicerade statistiken inte ger tillräcklig information har vi möjlighet mot betalning ta fram skräddarsydd statistik efter dina önskemål. Det kan t.ex. gälla längre tidsserier.

Om du har frågor angående hyresstatistiken kan du gärna kontakta byggande.bebyggelse@scb.se eller 08-506 940 00 (växel, begär Hyror i bostadslägenheter).

Kontakta oss

08-506 944 97, Konstantin Kalinichenko

byggande.bebyggelse@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/bo0406