På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fastighetspriser och lagfarter

Nästa publicering: 2016-12-08

Statistiken visar prisnivå, prisutveckling och omsättning på fastighetsmarknaden för beviljade överlåtelser som gjorts via inskrivning av lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav. Statistiken är heltäckande för hela fastighetsmarknaden. Inom undersökningen redovisas även heltäckande statistik över försäljning av bostadsrätter.

Visa mer

Nyckeltal för Sverige

Fastighetsprisindex, kvartal, preliminära värden

725

Index 1981=100 Kvartal 3 2016

+9 %

jämfört med motsvarande period föregående år

Fastighetsprisindex, år

656

Index 1981=100 År 2015

+11 %

jämfört med motsvarande period föregående år

Visa alla

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Småhuspriserna sjönk med nästan 1 procent från augusti till oktober 2016. Antalet köp som redovisas för oktober var 2 126, vilket kan tyckas vara lågt, men detta är normalt eftersom samtliga ägarbyten ännu inte är registrerade för oktober.

Läs hela statistiknyheten
Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Bostadslånen på uppgång igen

Byggandet i Sverige har de senaste åren inte hängt med befolk­ningstillväxten, vilket har lett till högre priser på bostäder. I kombination med låga boräntor har det bidragit till att hushållen lånar alltmer till sitt boende. Efter en tids avmattning ökar åter ut­lån­ings­till­växten för bostadslån. Riksbanken och Finans­inspektionen bedömer dock i dagsläget inte att den finansiella stabiliteten är hotad.

Drömmen om en röd stuga med vita knutar

Sommaren är här, semestern står för dörren och många drömmer om att tillbringa sin ledighet i ett eget fritidshus på landet. Under 2011 gjorde drygt 13 700 svenskar slag i saken och investerade i ett eget fritidshus. Att förverkliga drömmen om en egen stuga på landet är ofta något man gör när man är mitt i livet.

Den svenska bolånemarknaden

Denna artikel ger en överblick över situationen på den svenska bolåne­marknaden. Hushållens skulder ökar allt mer och det är belåning till följd av bostads­köp som är den främsta orsaken. Bostads­priserna har stigit kraftigt under en lång period. Artikeln belyser hur den svenska utvecklingen ser ut i ett internationellt och historiskt perspektiv.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Om den publicerade statistiken inte ger tillräcklig information har vi möjlighet mot betalning ta fram skräddarsydd statistik efter dina önskemål. Det kan t.ex. gälla tabeller för en annan regional indelning eller längre tidsserier. Det finns även möjlighet att ta fram andra mått, t.ex. kvadratmeterpriser.

Om du har frågor angående fastighetsprisstatistiken kan du gärna kontakta byggande.bebyggelse@scb.se eller 08-506 940 00 (växel, begär Fastighetspriser och lagfarter).

Kontakta oss

Niclas Sjölund, 010-479 43 42

Martin Verhage, 010-479 47 78

byggande.bebyggelse@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/bo0501