På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Allmänna val, valundersökningen

Statistiken visar väljarbeteenden vid riksdagsvalet. Valundersökningen (ibland även kallad "valbeteendeundersökningen" eller "väljarundersökningen") genomförs i samarbete mellan SCB och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Visa mer

Närliggande statistik

DemokratiPartierPolitikVal

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Rörligheten bland väljarna i Sverige stannar kvar på en historiskt hög nivå. Andelen partibytare mellan 2010 och 2014 års riksdagsval var 35 procent. Skildringarna av en allt rörligare väljarkår är välkänd men också mycket ensidig. Stor rörlighet betyder inte längre att väljare är vilsna eller förvirrade. Och väljarnas ideologiska orientering och ställningstaganden i politiska sakfrågor sätter tydliga gränser för rörlighetens omfattning, karaktär och effekter.

Läs hela statistiknyheten

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikservice

 010-479 50 00

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.30

Kontakta oss

valstatistik@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/me0106