På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Partisympatiundersökningen (PSU)

Nästa publicering: 2016-12-06

Statistiken visar ”valresultatet om det vore riksdagsval idag” och nettoflöden mellan partier samt partisympatiernas fördelning efter bland annat kön, ålder, civilstånd, inkomst, region, sysselsättningsstatus, fackföreningstillhörighet, utbildningsnivå och utländsk/svensk bakgrund.

Visa mer

Närliggande statistik

DemokratiPartierPolitikVal

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i november skulle ge regeringspartierna (S+MP) 33,7 procent av rösterna. Allianspartierna (C+L+M+KD) skulle få 37,9 procent, Sverigedemokraterna 17,5 procent, Vänsterpartiet 7,7 procent och övriga partier 3,2 procent av rösterna.

Läs hela statistiknyheten
Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Är det statistiskt säkerställt?

Vid jämförelser mellan olika värden i statistiken talas om statistiskt säkerställda skillnader. Det är skillnader som troligen inte bara kan förklaras av slumpen.

Vad innebär det att vikta svaren i Partisympatiundersökningen?

I den här artikeln, som tidigare varit publicerad i kundtidningen Källa:SCB, beskriver Johan Eklund hur SCB jobbar med olika typer av s.k. viktning i PSU:n – ett värdefullt arbete i tider av ökat bortfall. 

Dubbelarbete på SCB under supervalåret

I år går Sverige till val två gånger. I maj var det val till Europaparlamentet och i september är det dags för val till riksdag, landstings- och kommun­fullmäktige. Det innebär ökat tryck och jobb dubbelt upp för demokrati­statistikerna på SCB.

Alla röstar inte på partiet närmast hjärtat

Det är bara 85 procent av väljarna som skulle rösta på det parti som står dem närmast. Skälen att inte rösta på partiet man sympatiserar med kan vara missnöje eller taktikröstning. Framförallt missgynnas de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, som har större andel sympatisörer än personer som röstar på dem.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Mikaela Järnbert, 010-479 42 43

Regina Vilkénas, 010-479 41 18

psu@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/me0201