På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sparbarometern

Nästa publicering: 2016-08-31

Sparbarometern är en snabbstatistik med syfte att snabbt ge en preliminär kalkyl över hushållens finansiella sparande och finansiella förmögenhet kvartalsvis.

Visa mer
För denna statistik ansvarar
Finansinspektionen

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen uppgick till 58 miljarder kronor första kvartalet 2016. Främst sparade hushållen i försäkringar och inlåning och nettosålde aktier och fonder. Inlåningen netto, främst på bank- och skattekonton, uppgick till 38 miljarder kronor, vilket är rekord för ett första kvartal. Samtidigt ökade skulderna med 44 miljarder kronor och den årliga låneökningstakten var oförändrad mot det närmast föregående kvartalet.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Finansräkenskaper – i en föränderlig tid

Det har skett en kraftig utveckling på finansmarknaden sedan 1970-talet då Finansräkenskaperna sjösattes. Den svenska ekonomin är mer integrerad med den internationella, samtidigt som det har skett snabb utveckling inom elektronik och kommunikationsteknologin. 

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikservice

08-506 948 01

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.00

Kontakta oss

Caroline Ahlstrand, 08-506 943 33

Mårten Pappila, 08-506 945 01

nrinfo@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/fm0105