På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Sparbarometern

Nästa publicering: 2016-11-23

Sparbarometern är en snabbstatistik med syfte att snabbt ge en preliminär kalkyl över hushållens finansiella sparande och finansiella förmögenhet kvartalsvis.

Visa mer
För denna statistik ansvarar
Finansinspektionen

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till 97 miljarder kronor andra kvartalet 2016. Det höga sparandet förklaras främst av omfattande insättningar på bankkonton, sparande i tjänstepensioner samt nettoköp av bostadsrättsandelar. Samtidigt ökade hushållens lån med hela 78 miljarder kronor under kvartalet.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Finansräkenskaper – i en föränderlig tid

Det har skett en kraftig utveckling på finansmarknaden sedan 1970-talet då Finansräkenskaperna sjösattes. Den svenska ekonomin är mer integrerad med den internationella, samtidigt som det har skett snabb utveckling inom elektronik och kommunikationsteknologin. 

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikservice

 010-479 50 00

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.30

Kontakta oss

Caroline Ahlstrand, 010-479 43 33

Mårten Pappila, 010-479 45 01

nrinfo@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/fm0105