På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Livsmedelsförsäljning fördelad på varugrupper

Nästa publicering: 2017-10-03

Ett fel i dataleverans inför den planerade publiceringen 2016-11-01 har upptäckts. Vi återkommer så snart som möjligt med ett nytt publiceringsdatum.
Statistiken visar hur mycket livsmedel och drycker som säljs inom den svenska handeln totalt och uppdelat på produkter.

Visa mer

Närliggande statistik

FörsäljningHandelLivsmedel

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Den totala försäljningen av livsmedel och drycker uppgick 2014 till 249 miljarder kronor och ökade därmed med ungefär 8 miljarder kronor jämfört med 2013. Av all försäljning av livsmedel och alkoholfria drycker i Sverige stod ekologiska varor för 6 procent 2014.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Allt mer pengar läggs på ekologiska livsmedel

Försäljningen av ekologiska livsmedel och alkoholfria drycker ökade med nästan 12 procent under 2013 jämfört med föregående år. Sett till den totala försälj­ningen är andelen ekologiskt fortfarande jäm­förelse­vis liten, 4,3 procent. Skillnaderna mellan olika varor är stora. Vi väljer klart oftare det ekologiska alternativet när vi köper fisk än när vi köper kött.

Dyrare lax och billigare godis på påskbordet

Maten är en viktig del av påskfirandet. Gravad lax, ägg och sill har sin självklara plats på påskbordet och där ska det naturligtvis också ligga ett påskägg med godis. Vi äter alltmer ägg och godis i Sverige, medan sillen ser ut att minska något i popularitet. Laxen har blivit dyrare medan påskgodiset inte har följt med prisutvecklingen för andra matvaror.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Caisa Bergman, 010-479 64 46

caisa.bergman@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/ha0103