På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hushållens ekonomi (HEK)

Undersökningen har avslutats. Inkomststatistik för hushåll är numera en del av undersökningen Inkomster och skatter. Statistik om utgifter för boende ingår i undersökningen Boendeutgifter. Statistik om boende för hushåll redovisas i undersökningen Hushållens boende.

Visa mer

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

De svenska hushållen lägger i genomsnitt en femtedel av sin disponibla inkomst på boendet. Störst är andelen för hushåll i hyresrätt.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Hyresgäster – tjänar mindre, betalar mer

Hushåll som hyr sin bostad har högre boendeutgift än de som har bostadsrätt eller äger sin bostad när man jämför bostäder som är lika stora. Samtidigt har hushåll som hyr väsentligt lägre disponibel inkomst än de som bor i bostadsrätt eller äger sitt hem. 

Ny statistik om inkomstfördelning

Urvalsundersökningen Hushållens ekonomi (HEK) har sedan 1975 tjänat som källa till SCB:s officiella inkomstfördelnings­­statistik. Nytt för i år är att SCB kommer att redovisa även totalräknad inkomstfördelnings­statistik, som bygger på uppgifter om hela Sveriges befolkning. Från och med nästa år ersätts HEK helt och hållet av denna nya undersökning.

Barnfamiljer tjänar mest på ränteavdraget

Drygt 70 procent av Sveriges hushåll betalar räntor på lån, i huvudsak bolån. Dessa hushåll fick i genom­snitt nästan 10 000 kronor i ränte­avdrag 2012, men nivåerna varierar kraftigt mellan olika grupper. Högst avdrag har samman­boende med barn som har köpt dyra villor eller bostadsrätter.

Högst ränteavdrag i storstäder

Ränteavdrag innebär att de som betalar räntor på lån, till exempel bolån, får en skatte­reduktion på 30 procent av ränte­beloppet. År 2012 var det genom­snittliga ränte­avdraget i Sverige 4 350 kronor per person över 20 år.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Statistikservice

 010-479 50 00

 

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.30

Kontakta oss

inkomststat@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/he0103