På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Inkomster och skatter

Nästa publicering: 2016-12-09

Statistiken visar inkomstfördelning och storleken på inkomster, skatter, kapitalvinster och skattereduktioner, som RUT och ROT, efter kön, ålder, födelseland, län och kommun, för både individer och hushåll. Statistiken är totalräknad och lämpar sig väl för regionala redovisningar.

Visa mer

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Pensionerna ökade mellan åren 2010 och 2015, och mest för kvinnor. Medelbeloppet för kvinnor ökade med 13 procent jämfört med 7 procents ökning för män.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Att jämföra inkomster för hushåll

SCB får ofta frågor om hushållens inkomster. Att kunna jämföra inkomster för hushåll är viktigt, men det är inte lika lätt som att jämföra inkomster för individer. Statistikskolan reder ut problematiken.

Många har låg inkomst år efter år

Statistiska centralbyrån redovisar årligen statistik över befolkningens inkomster. SCB:s inkomststatistik visar bland annat hur många personer som ligger i olika inkomstintervall och var beloppsgränserna går för de tio procent som har de högsta inkomsterna och de tio procent som har de lägsta inkomsterna.

Inkomsten ökar med tid i Sverige

Utrikes födda har lägre inkomster än personer födda i Sverige. Det gäller framför allt de första åren efter flytten till Sverige. För personer som har bott i landet en längre tid är skillnaderna väsentligt mindre. Inkomsterna skiljer sig åt för personer födda i olika länder.

Går fattigdom i arv?

Om man som barn bodde i ett hushåll med låg ekonomisk standard är det större risk att man gör det även som vuxen än om man växte upp i ett hushåll med högre ekonomisk standard.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Inkomster och skatter - inkomströrlighet

Inkomster och skatter – individer

Inkomster och skatter – hushåll

Inkomststatistiken – totalräknad

Kapitalvinster och kapitalförluster

Skatter och taxerade inkomster

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Inkomster och skatter

Inkomststatistiken - totalräknad

Kapitalvinster och kapitalförluster

Skatter och taxerade inkomster

Statistikservice

 010-479 50 00

 

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.30

Kontakta oss

inkomststat@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/he0110