På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Välfärd – SCB:s tidskrift om arbetsliv, demografi och välfärd

Nästa publicering: 2016-10-06

I Välfärd presenteras ny statistik om levnadsförhållanden och befolkningsutveckling, om arbetsliv, familjeliv, inkomster, utbildning, hälsa med mera. Artikelförfattare är utredare på SCB och andra statistikansvariga myndigheter och forskare vid universitet och högskolor.

Visa mer

Läs mer

Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Demokrati på olika villkor

Personer med funktionsnedsättning är underrepresenterade i lokalpolitiken i förhållande till den röstberättigade befolkningen. I intervjuer med folkvalda som har en funktionsnedsättning framkommer att det finns hinder för att delta på lika villkor i politiken. 

Fyra av tio journalister bor i Stockholm

Över hälften av landets journalister och fotografer är koncentrerade till de tre största städerna i landet. Mer än 40 procent av journalisterna bor i Stockholms tätort, jämfört med 5 procent vardera i Göteborg och Malmö. Överlag är journalist en yrkesgrupp som i Sverige bor i städer. Lite drygt 80 procent av landets journalister bor i tätorter med över 10 000 invånare. Det kan jämföras med att 62 procent av befolkningen i förvärvsarbetande åldrar bor i dessa tätorter. 

Inkomsten ökar med tid i Sverige

Utrikes födda har lägre inkomster än personer födda i Sverige. Det gäller framför allt de första åren efter flytten till Sverige. För personer som har bott i landet en längre tid är skillnaderna väsentligt mindre. Inkomsterna skiljer sig åt för personer födda i olika länder.

Karriären viktigast för blivande studenter

Karriär, intressant jobb och hög lön är viktiga anledningar till att vilja studera på universitet eller högskola efter gymnasiet. Fyra av fem elever på högskoleförberedande program planerar att läsa vidare inom tre år.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Ingen dokumentation finns tillgänglig för denna undersökning

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Kontakta oss

Anna Nyman, 08-506 945 94

anna.nyman@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/le0001