På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jämställdhetsstatistik

Nästa publicering: 2016-12-06

Jämställdhetsstatistik är statistik som beskriver samhällsutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken visar situationen för kvinnor och män, flickor och pojkar, inom ett stort antal områden.

Visa mer

Närliggande statistik

Jämställdhet

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Kvinnor och män finns i olika yrken på arbetsmarknaden. Det förklarar en del av löneskillnaden mellan könen. Mer deltid bland kvinnorna ger även skillnader i inkomst, vilket leder till betydligt lägre pensioner. Det och mycket mer står att läsa i ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2016”som publiceras idag.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

SCB har koll på jämställdheten

Debatten om jämställdhet rör ofta upp starka känslor. Den som vill veta hur det faktiskt ligger till med till exempel löneskillnader mellan män och kvinnor kan använda sig av SCB:s jämställdhetsstatistik.

– Statistiken ger en gemensam grund att stå på, säger Helena Löf på SCB. 

Alla ska synas i statistiken

Med hjälp av statistik kan vi få en uppfattning om kvinnors och mäns villkor. I Statistikskolan beskriver vi vad jämställdhetsstatistik är och hur man gör tabeller som kan analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv.

Med små steg mot ekonomisk jämställdhet

Fler kvinnor än män har eftergymnasial utbildning. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och lägre pension än män. Skillnaderna har dock minskat under 2000-talet.

Nordiska kvinnor och män mer jämställda än i övriga Europa

Kvinnor och män är relativt jämställda i Norden. Båda könen förvärvs­arbetar i högre grad än i övriga EU. Det finns en väl utbyggd barnomsorg, det föds fler barn än i de flesta andra länder i EU och fler pappor är hemma med sina barn. Allra bäst i Norden på att ta ut föräldraledighet är pappor i Island och Sverige.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Kontakta oss

010-479 40 00

jamstalldhet@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/le0201