På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Barn- och familjestatistik

Statistiken handlar om barns familjer, separationer mellan föräldrar, gemensam och ensam vårdnad, geografiskt avstånd mellan barn och föräldrar, barn med svensk/utländsk bakgrund och adoptioner. Det finns också uppgifter om barns boende, föräldrars förvärvsarbete och ekonomiska förhållanden.

Visa mer

Närliggande statistik

BarnFamiljSeparationerSyskon

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

De flesta barn bor tillsammans med sina helsyskon. Men 13 procent av alla barn under 18 år, eller nära 250 000 barn, bor tillsammans med halv- eller styvsyskon. Det visar ny statistik från SCB.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Långt mellan föräldrarna för barn i norra Sverige

För 15 procent av barnen med särlevande föräldrar är avståndet till den förälder de inte bor tillsammans med minst 50 kilometer. Långt avstånd mellan föräldrarna är betydligt vanligare i norra Sverige än i storstadsområdena.

Vanligt att flytta till hyresrätt när föräldrarna separerar

Varje år är omkring 50 000 barn med om att deras föräldrar separerar. I samband med det flyttar över hälften av barnen till en ny bostad. Flytten går ofta till en  hyresrätt.

Förändrade villkor för barn med separerade föräldrar

Att barn bor med enbart en av sina föräldrar är vanligare idag än på 1970-talet. Samtidigt som gruppen har vuxit har den förändrats jämfört med övriga barn. På 1970-talet hade barn med separerade föräldrar oftare än andra en mamma med hög inkomst och de bodde i högre utsträckning i storstadsområden. Idag är mönstret snarare det omvända.

Hälften har nära till barnbarn

Hälften av alla mor- och farföräldrar har något av sina barnbarn boende på nära avstånd. Vanligast är det i Stockholms- och Göteborgs­området. Många som bor i Norrlands inland måste dock resa betydligt längre för att hälsa på sina barnbarn.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

demografi@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/le0102