På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Barn- och familjestatistik

Statistiken handlar om barns familjer, separationer mellan föräldrar, gemensam och ensam vårdnad, geografiskt avstånd mellan barn och föräldrar, barn med svensk/utländsk bakgrund och adoptioner. Det finns också uppgifter om barns boende, föräldrars förvärvsarbete och ekonomiska förhållanden.

Visa mer

Närliggande statistik

BarnFamiljSeparationerSyskon

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

I Sverige finns drygt 1,1 miljoner familjer med barn under 18 år. Sju av tio är kärnfamiljer, två av tio familjer med en ensamstående förälder och en av tio är en ombildad familj. Mer än åtta av tio familjer har ett eller två barn. Familjernas storlek skiljer sig åt mellan Sveriges kommuner. Andelen familjer med ett barn är högst i Solna och andelen med minst fyra barn är högst i Pajala.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Barn i hyresrätt har mindre bostadsyta

Barn som bor i småhus med äganderätt, till exempel en villa eller ett radhus, har större bostadsyta till sitt förfogande än barn som bor i hyresrätt eller bostadsrätt. Av dessa bor barn i hyresrätt allra trängst. Oavsett typ av bostad har barn med utländsk bakgrund mindre bostadsyta än barn med svensk bakgrund. Det visar SCB:s barn- och familjestatistik. 

Nytt register ger bättre statistik om barns familjer

Ny statistik från SCB ger en mer korrekt beskrivning av barns familje­förhållanden än tidigare. Bland annat visas nu en mer rättvisande bild av antalet barn som bor med en styvförälder.

– Det här påverkar också statistiken över barnfamiljernas ekonomi, säger Karin Lundström som arbetar med barn- och familjestatistik på SCB.

136 000 barn bor med en styvförälder

Två föräldrar och ett syskon – så ser de flesta barns hemförhållanden ut. Men 7 procent bor tillsammans med en styvförälder och 13 procent med halvsyskon eller styvsyskon. Med hjälp av ny statistik från SCB får vi en bättre bild av barns familjer än tidigare.

Långt mellan föräldrarna för barn i norra Sverige

För 15 procent av barnen med särlevande föräldrar är avståndet till den förälder de inte bor tillsammans med minst 50 kilometer. Långt avstånd mellan föräldrarna är betydligt vanligare i norra Sverige än i storstadsområdena.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

demografi@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/le0102