På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 
Statistiknyhet från SCB

2012-01-17 09:30 Nr 2012:9


IT bland individer2011:

9 av 10 klarar av att kommunicera via internet

Närmare 90 procent av svenskarna i åldern 16-74 år anser att de har tillräckliga kunskaper för att kunna kommunicera med släktingar, vänner eller kollegor via internet.

Bland de äldre i åldern 65-74 är det dock bara sex av tio som tycker att de har tillräckliga kunskaper för att kunna göra det. I den åldersgruppen är det en högre andel av männen som tycker att de har tillräckliga kunskaper men totalt sett är det en lika hög andel kvinnor som män.

När det gäller att kunna skydda privata data eller att skydda sin dator från virus eller annat angrepp är det en betydligt högre andel män som anser att de har tillräckliga kunskaper för att kunna göra det. Totalt sett anser sex av tio att de har tillräckliga kunskaper för att kunna skydda privata data och sju av tio anser att de har tillräckliga kunskaper för att skydda sin dator från virus eller dylikt.

Andel personer i ålder 16–74 år som tycker att de har tillräckliga kunskaper om datorer och internet, efter aktivitet, kön och ålder, procent

Vanligare att koppla upp sig via mobiltelefon

Fler och fler kopplar upp sig mot internet utanför hemmet via mobila anslutningar. En tredjedel av svenskarna kopplar upp sig mot internet via mobiltelefon. Det är en ökning med sex procentenheter sedan 2010. Det är främst i de yngre åldergrupperna som ökningen skett. Män kopplar upp sig via mobiltelefon i högre utsträckning än kvinnor.

En lika hög andel – en av tre - kopplar upp sig till internet utanför hemmet via bärbar dator. Även här har en ökning skett sedan 2010, men endast bland kvinnorna.
Det vanligaste valet när man kopplar upp sig mobilt utanför hemmet är uppkoppling via 3G/4G-nätet.

Andel personer i åldern 16–74 år som ansluter till internet med mobila anslutningar utanför hemmet, 2011, efter kön och typ av anslutningsform, procent

Publikation

En mer utförlig redovisning av denna undersökning finns i rapporten Privatpersoners användning av datorer och Internet 2011.

Nästa publiceringstillfälle

Nästa pressmeddelande i serien publiceras 2012-10-30 09.30.

Logotyp

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Investeringar, FoU och IT
Karlavägen 100
104 51 Stockholm


Förfrågningar

Ingrid Persson
08-506 946 66
ingrid.persson@scb.se

Frida Hultgren
08-506 945 42
frida.hultgren@scb.se

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.