På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tidsanvändningsundersökningen

Statistiken ger en bild av människors vardagsliv och visar hur befolkningen fördelar sin tid på olika aktiviteter, som fritids- och hemarbetsaktiviteter. Statistiken visar skillnader i kvinnors och mäns tidsanvändning, men också hur tidsanvändningen varierar i livets olika faser.

Visa mer

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Kvinnor lägger allt mindre tid på hemarbete och män allt mer. Det visar SCB:s Tidsanvändningsundersökning. Kvinnor lade i genomsnitt 14 minuter mindre på obetalt hemarbete per dag 2010 jämfört med 2000. Män lade mer tid på obetalt arbete jämfört med år 2000, sammanlagt arbetade de i genomsnitt 11 minuter mer.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Kvinnor i storstad åker kollektivt

Att åka bil är det vanligaste sättet att ta sig till arbetet. Det gäller i hela landet, med ett undantag. Kvinnor i storstäder går, cyklar och reser med kollektivtrafik mer än de åker bil.

Fler flickor städar rummet

Flickor och pojkar hjälper till lika mycket hemma med hus­hålls­sysslor, i första hand med köks­arbete och städning. Men det finns vissa köns­skillnader – fler pojkar arbetar utom­hus medan flickorna oftare lagar mat och städar.

Mäns hushållsarbete ökar – men kvinnorna gör fortfarande mest hemma

I Sverige arbetar vi drygt en tredjedel av dygnet och sover åtta timmar. Vi sitter mer vid dator och framför tv än för 20 år sedan och använder istället mindre tid till hemarbete, läsning och social samvaro. Det visar den senaste tids­användningsundersökningen från SCB.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Daniel Kruse, 010-479 65 94

daniel.kruse@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/le0103