På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 
Statistiknyhet från SCB

2010-08-16 09:30 Nr 2010:209


Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn-ULF):

Flickor stressas av höga krav på sig själva

Stress som hänger samman med skolan är vanligast hos elever på högstadiet och gymnasiet. Att ha höga krav på sig själv och att vara stressad över läxor och prov är vanligare bland flickor än bland pojkar.

I undersökningarna av barns levnadsförhållanden har barn fått uppge om de känner sig stressade av olika saker som rör skolan. Svaren visar att det  är vanligast att känna sig stressad över läxor och prov. Bland elever på mellanstadiet uppger vart fjärde barn, lika många flickor som pojkar, att de känner sig stressade över läxor och prov. Bland gymnasieeleverna är motsvarande andelar tre av fyra flickor och nära varannan pojke.

En annan källa till stress är att uppleva höga krav från sina föräldrar, lärare eller att ha höga krav på sig själv. Höga krav från föräldrar och lärare upplever flickor och pojkar i ungefär lika stor utsträckning. Det är vanligare på högstadiet och gymnasiet än bland mellanstadieeleverna. Att vara stressad på grund av höga krav på sig själv är också vanligare bland äldre barn än bland yngre, och även vanligare bland flickor än bland pojkar. På gymnasiet uppger sex av tio flickor och nära fyra av tio pojkar att de känner sig stressade eftersom de har höga krav på sig själva när det gäller skolan.

Stressad på grund av höga krav på sig själv. Procent. 2009

Diagram - Stressad på grund av höga krav på sig själv. Procent

Nästa publiceringstillfälle

Pressmeddelande samt övriga resultat från Undersökningarna av barns levnadsförhållanden 2009 presenteras på SCB:s hemsida 2010-09-08 kl 09.30.

Logotyp

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för social välfärdsstatistik
Box 24300
104 51 Stockholm
08-506 947 72


Förfrågningar

Ola Höckert
08-506 944 58
ola.hockert@scb.se

Anna Nyman
08-506 945 94
anna.nyman@scb.se

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.