På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 
Statistiknyhet från SCB

2011-06-09 09:30 Nr 2011:152


Undersökningarna av barns levnadsförhållanden:

Vart femte barn åker varken på semesterresa eller till ett fritidshus

Mer än sex av tio barn gjorde en semesterresa under förra året. Många barn hade också tillgång till ett fritidshus. Men vart femte barn, eller ungefär 400 000 barn, bor i en familj där man varken gjorde någon semesterresa eller hade tillgång till något fritidshus.

Mer än sex av tio barn bor i en familj där man under det senaste året gjort en semesterresa, antingen i Sverige eller utomlands, som varat minst en vecka. Bland barn till en ensamstående förälder har hälften gjort en resa, jämfört med nära två av tre barn med sammanboende föräldrar. Det finns ingen skillnad mellan barn med svensk och utländsk bakgrund.

Ungefär sex av tio barn bor i en familj som har tillgång till ett fritidshus. Andelen är lägre bland barn till en ensamstående förälder jämfört med barn till sammanboende föräldrar. Vart fjärde barn med utländsk bakgrund bor i en familj med tillgång till fritidshus, jämfört med två av tre barn med svensk bakgrund.

Barn som inte gjort någon semesterresa

19 procent av barnen, eller ungefär 400 000 barn, bor i ett hushåll där man under det senaste året inte varit på någon semesterresa som varat en vecka eller längre och inte heller har tillgång till något fritidshus. Detta är vanligare bland barn med en ensamstående förälder jämfört med barn till sammanboende föräldrar. Det är också vanligare bland barn med utländsk bakgrund jämfört med barn med svensk bakgrund.

Det är vanligare att barn i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö gjort någon resa eller haft tillgång till ett fritidshus. Även barn vars föräldrar har en eftergymnasial utbildning eller arbetar inom tjänstemannayrken har i större utsträckning än andra barn gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus.

Mer än hälften av gymnasieeleverna sommarjobbar

Det är inte alla barn och ungdomar som är lediga hela sommarlovet. Bland äldre barn är det vanligt att arbeta under en del av sommaren. Ungefär var femte elev i årskurs 7–9 och nära sex av tio gymnasieelever hade ett sommarjobb förra sommaren. Det finns inga skillnader mellan flickor och pojkar när det gäller hur många som sommarjobbar.

Ny statistik om barn

Nu finns samtliga uppgifter från Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn-ULF) år 2009/10 publicerade på undersökningens hemsida. Uppgifterna rör bland annat barns hälsa, situation  i skolan, fritid, medievanor och vad barnen brukar hjälpa till med hemma.

Logotyp

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för social välfärdsstatistik
Box 24300
104 51 Stockholm
08-506 947 72


Förfrågningar

Anna Nyman
08-506 945 94
anna.nyman@scb.se


Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.