På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Småorter; arealer, befolkning

Nästa publicering: 2016-12-19

Statistiken visar småorternas landareal, folkmängd och befolkningstäthet. En småort har sammanhängande bebyggelse med högst 150 meter mellan husen och 50-199 invånare. SCB avgränsar småorterna geografiskt och beräknar därefter statistik per småort.

Visa mer

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Antalet småorter uppgick år 2010 till 2 920 stycken. Det är en ökning med 43 orter sedan 2005. Flest småorter fanns det i de tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne. En småort har 50-199 invånare och högst 150 meter mellan husen.

Läs hela statistiknyheten
Rapporter

Titel
Typ
Datum
Artiklar

Hög servicegrad i centralorter och turistorter med liten folkmängd

Tillgången till offentlig service som skolor och sjukhus eller till kommersiell service som butiker och restauranger varierar mellan olika tätorter i Sverige. Flest service­funktioner finns natur­ligtvis i stora tätorter där många bor. Men satt i relation till antalet invånare är det turist­orter och central­orter på lands­bygden med få invånare som har den högsta service­graden.

Växande städer ger fler småorter

Antalet småorter i Sverige har vuxit med flera hundra de senaste åren. Och tvärtom vad man kanske kan tro bildas de oftast i närheten av större städer. I områden där befolk­ningen växer, skapas också nya bostads­områden.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Digitala gränser för tätorter, småorter, fritidshusområden och arbetsplatsområden utanför tätort, säljs av SCB som MapInfo- eller shapefiler. För mer information och prislista - kontakta mark.vatten.gis@scb.se.

Kontakta oss

Karin Hedeklint, 010-479 45 14

Johan Stålnacke, 010-479 47 05

mark.vatten.gis@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/mi0811