På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Köpkraftspariteter (PPP)

Nästa publicering: 2016-12-16

Köpkraftspariteter, eller Purchasing Power Parity (PPP), mäter prisskillnaden på jämförbara varor och tjänster mellan länder. PPP används för att jämföra länders BNP och för att skapa prisnivåindex (PNI) för att kunna jämföra prisnivåer och levnadskostnader mellan länder.

Visa mer

Närliggande statistik

BNPIndexKöpkraftPrisnivåVäxelkurs

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Prisnivåindex för hushållens faktiska individuella konsumtion

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

De svenska hushållens faktiska individuella konsumtion per capita ligger 11 procent över genomsnittet för de 28 EU-länderna år 2014. Sverige ligger på trettonde plats i Europa.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Billigare livsmedel i södra Sverige

Utifrån undersökningen Köpkraftspariteter (PPP) kan förutom prisnivåjämförelser mellan länder även prisnivåer inom Sverige studeras. Resultaten i denna artikel avser livsmedelspriser och visar att prisnivån är högre i Stockholm jämfört med riksgenomsnittet. Störst är skillnaden mellan Stockholm och södra Sverige medan skillnaden är minst mellan Stockholm och norra Sverige.

Södra Europa billigast för turisten

Ska du på semester i Europa och vill få så mycket som möjligt för dina semester­pengar? Då ska du söka dig söderut. Hotell, restauranger, transporter och kläder är billigast i länder som Bulgarien och Turkiet. Norge toppar listan över de dyraste länderna när det gäller shopping såväl som hotell­nätter och restaurang­besök.

Polen har de lägsta matpriserna i EU

Norge har Europas högsta mat­priser, tätt följt av Schweiz. Sverige ligger också högt och är fjärde dyrast i Europa, med mat­priser på 24 procent över EU‑snittet. Den billig­aste maten i EU finns i Polen, visar vår samman­ställning.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Den officiella statistiken skall täcka samhällets basbehov av statistisk information. Men den officiella statistiken räcker inte alltid till i alla situationer. Vanligtvis kan vi lösa detta genom att utföra skräddarsydda uppdrag. Det rör sig om allt från specialbearbetningar av den befintliga statistiken till komplexa informationssystem. Uppdragen kan också bestå av helt  nya undersökningar omfattande alla moment från datainsamling till färdiga rapporter.

Uppdragsverksamheten vid SCB bedrivs enligt samma grundläggande principer som gäller för den officiella statistiken, d.v.s. levererade uppdragsprodukter och tjänster ska hålla hög kvalitet och vara objektiva och tillförlitliga.

Syftet med uppdragsverksamheten är att öka tillgängligheten och användningen av de statistiska datalagren, genomföra konsultationer och utföra statistiska undersökningar grundade på vetenskapliga metoder.

När vi utför uppdrag tar vi endast betalt för det merarbete som det innebär att ta fram den efterfrågade informationen.

Mer information:

Kontakta Angelica Eshraghi Svensson på 08-506 943 06 eller priser@scb.se.

Statistikservice

 010-479 50 00

 

Vardagar 
9.00–12.00, 13.00–16.30

Kontakta oss

information@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/pr0401