På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Tiden mellan gymnasieskolan och universitetet/högskolan

Ingen uppdatering av statistiken är för närvarande inplanerad.

Visa mer

Tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Sex av tio nybörjare som gjort uppehåll i studierna mellan gymnasieskolan och högskolan uppgav att de hade fått erfarenheter av detta som de sedan haft nytta av i studierna. Det är ett av resultaten i rapporten Tiden mellan gymnasieskolan och universitetet/högskolan, en enkätundersökning utförd hösten 2011.

Läs hela statistiknyheten
Artiklar

Avhopp från högskolan vanligare bland dem som kommer direkt från gymnasiet

Av dem som påbörjade ett yrkesprogram på universitet eller högskola hösten 2009 hade nästan var tredje hoppat av de valda studierna tre år senare. De som började studera direkt efter gymnasiet hoppade av i högre utsträck­ning än de som hade väntat med studierna. Å andra sidan bytte studenterna som kom direkt från gymnasiet oftare till andra kurser eller program på hög­skole­nivå istället för att helt sluta studera.

Många söker sin drömutbildning flera gånger

Hälften av nybörjarna på utbildningarna till läkare och veterinär har sökt samma utbildning tidigare utan att komma in. Även på utbildningar till arkitekt, jurist och psykolog är det många nybörjare som sökt samma utbildning tidigare.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

Andreas Svenning, 010-479 66 04

andreas.svenning@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/uf0517