På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Studenter och examinerade i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå

Statistiken visar uppgifter om och förändringar av antal nybörjare, registrerade studenter och examina/examinerade efter bland annat universitet/högskola, område/ämne, kön och ålder.

Visa mer
För denna statistik ansvarar
Universitetskanslersämbetet

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Masterexamen främjar internationell rörlighet

Masterexamen infördes i den svenska högskolan år 2007 och har ökat nästan varje år sedan dess. Under förra året erhöll 8 700 personer en masterexamen. Hälften av dem som tar ut en masterexamen är utländska studenter som kommit till Sverige för att studera.

Störst utbildningsgap mellan könen i glesbygd

Kvinnor läser vidare efter gymnasiet i större utsträckning än män. Skillnaderna är dock inte lika stora i alla delar av landet. Minst är skillnaden i storstäderna och störst i glesbygd.

Var tionde utlandsstuderande läser till läkare

Ett stort antal svenskar åker varje år utomlands för att studera. De mest populära länderna är Storbritannien och USA. Allt fler väljer också att läsa en hel utbildning i ett annat land än Sverige.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Universitets- och högskoleregistret ger möjligheter till redovisning av specialbearbetad statistik. Registret innehåller uppgifter om nybörjare, registrerade studenter och examina vid landets universitet och högskolor. Uppgifter för nybörjare och registrerade studenter finns fr.o.m. 1977 och för examina fr.o.m. 1962. Högskolereformer och andra förändringar i utbildnings- och examensstrukturen påverkar jämförbarheten över tiden.

Registret är totalräknat vilket möjliggör redovisningar på detaljerad nivå. Sambearbetningar med andra register är möjliga att göra, men uppgifter om enskilda individer lämnas inte ut. Statistiksekretess tillämpas för alla specialbearbetningar.

Från statistikpaketet Regionala tabeller kan du köpa färdig specialbearbetad högskolestatistik.

Kontakta hogskolestat@scb.se om du vill veta mer om specialbearbetningar av högskolestatistik.

Kontakta oss

Niklas Karlsson, Universitetskanslersämbetet, 08-563 087 88

niklas.karlsson@uka.se

hogskolestat@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/uf0205