På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Hack for Sweden växer med nya samarbeten

Pressmeddelande | 2016-12-19

2017 står SCB och ytterligare 24 myndigheter bakom tävlingen Hack for Sweden som fortsätter att växa. Uppgiften för deltagarna är att lösa samhällsutmaningar med hjälp av myndigheters öppna data. Samarbeten med eGovLab och Internet of Things Sverige (IoT Sverige) har skapat nya möjligheter när tävlingen nästa år arrangeras för fjärde gången.

 - Hack for Sweden 2017 äger rum i eGovLabs och Stockholms universitets moderna lokaler i Kista och vi har i år infört en helt ny tävlingskategori – bästa IoT-lösning. Anmälan öppnar den 15 december och tävlingen är helgen den 11-12 mars, berättar Angela Yong, SMHI, projektledare för Hack for Sweden 2017.

Nytt för i år är också att regeringen beslutat att stödja Hack for Sweden.

- Beslutet lägger en ny grund för hur den offentliga verksamheten kan utvecklas över myndighetsgränserna. Tävlingen har redan visat på det stora engagemang som finns kring de möjligheter som finns med öppna data, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Hack for Sweden Award till vinnande laget

De tävlande har 24 timmar på sig att ta fram ett koncept eller lösning som tydligt visar nyttan med myndigheters öppna data. Det vinnande laget tilldelas Hack for Sweden Award. Det delas även ut priser i kategorierna Bästa visualisering/dataanalys, Bästa nytta för allmänheten, Bästa IoT-lösning samt Deltagarnas pris. 2016 gick Hack for Sweden Award till laget Ge0Hack3rs för webbtjänsten Divercity som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter.
Av de 25 myndigheter som 2017 står bakom Hack for Sweden är det 8 som inte varit med tidigare. Förutom eGovLab, IoT Sverige och regeringskansliet är det Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Polisen, Riksarkivet och Rymdstyrelsen.