På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nu är vi 10 miljoner invånare i Sverige

Den 20 januari är en historisk dag för svensk befolkningsstatistik. Då beräknas Sverige för första gången ha en folkmängd som överstiger 10 miljoner folkbokförda personer.

De senaste åren har befolkningen i Sverige ökat kraftigt. Anledningen till att befolkningen ökar är att det föds fler än det dör och att invandringen är större än utvandringen. Av ökningen från 9 till 10 miljoner står invandringsöverskottet för tre fjärdedelar och födelseöverskottet för en fjärdedel.

SCB och dess föregångare Tabellverket har fört befolkningsstatistik i 268 år. Historiskt har det tagit lång tid varje gång folkmängden ökat med en miljon. Mellan 8 och 9 miljoner invånare tog det 35 år, medan den senaste miljonökningen gick på 13 år.

- Vem den tionde miljonte invånaren i Sverige är vet vi inte. Det kan vara det nyfödda barnet eller någon som invandrat till Sverige, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.
Modellen som SCB:s befolkningsklocka bygger på har en viss osäkerhet, och myndigheten kommer först i efterhand att mer exakt veta när befolkningen passerade 10 miljoner.

Från 1,8 miljoner till 10 miljoner

När SCB:s föregångare Tabellverket började med befolkningsstatistiken år 1749 bodde det knappt 1,8 miljoner människor i Sverige (utan Finland).

När vi passerade 9 miljoner 2004 utgjorde kvinnorna en större andel än männen, 50,5 procent kvinnor och 49,5 procent män. Sedan dess har antalet män ökat i snabbare takt än kvinnorna och i mars 2015 blev männen fler än kvinnorna. Av alla folkbokförda i Sverige är 82 procent födda i Sverige och 18 procent utrikes födda och det vanligaste födelselandet för de utrikes födda är Finland.

Baseras på alla folkbokförda i landet

Befolkningsstatistiken i Sverige baseras på alla som är folkbokförda i landet. För att den som exempelvis invandrar till Sverige ska bli folkbokförd ska personen ha för avsikt och rätt att stanna i Sverige i minst ett år.

På olika ställen på scb.se finns siffror över folkmängden, bland annat i form av månadsstatistik på startsidan. Dessa är baserade på inrapporterade uppgifter och skiljer sig från befolkningsklockan eftersom månadsstatistiken publiceras med minst fem veckors eftersläpning.

Kontakta oss

Tomas Johansson, befolkningsstatistiker
tomas.johansson@scb.se

Linus Garp, befolkningsstatistiker
linus.garp@scb.se

Nizar Chakkour, pressansvarig
nizar.chakkour@scb.se

010-479 44 44
0767-20 44 44