På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

SCB:s satsning Sverige i siffror Årets statistikfrämjare

Pressmeddelande | 2016-03-15

Statistiska centralbyråns satsning Sverige i siffror får priset som årets statistikfrämjare. Det är en helt ny ingång på SCB:s webbplats som presenterar ett urval av statistiken om Sverige i text, infografik och interaktiva diagram.

Svenska statistikfrämjandet delar varje år ut utmärkelsen Årets statistikfrämjare. Priset som delades ut i samband med Svenska statistikfrämjandets årsmöte 14 mars ges till en eller flera personer verksamma i eller anknutna till Sverige som gjort en slagkraftig insats på statistikområdet som under det senaste året gett publik uppmärksamhet. 2015 års pris går till SCB för satsningen Sverige i siffror.

- Det känns fantastiskt roligt att vi får sådan här fin uppskattning för det arbete som vi lagt ned. Det är många som har bidragit till ett lyckat projekt och en framgångsfaktor är att vi har lagt ner mycket kraft på att nå ut till lärare och elever i landets skolor, säger Sara Brinkberg, projektledare för Sverige i siffror.

Tidigare vinnare är professor i internationell hälsa Hans Rosling (2014), den norske statistikern och tv-profilen Jo Röislien (2013) och Sveriges radios program Medierna (2012). Juryns motivering till att ge årets pris till SCB och Sverige i siffror lyder: För en satsning, riktad främst till unga och ovana statistikanvändare, där statistik presenteras visuellt och interaktivt via ett nytänkande grafiskt formspråk, vilket gör statistiken mer intressant och angelägen.

- Statistik är ett fantastiskt verktyg för att förstå samhället som vi vill att alla ska ha tillgång till. Det ger makt genom möjligheten hitta fakta, bygga argument och slå hål på myter. Med Sverige i siffror har vi velat göra det enklare och roligare än någonsin att hitta guldkornen i vårt enorma statistikutbud, säger Sara Brinkberg.

SCB har i arbetet med Sverige i siffror arbetat tillsammans med byråerna Kolossal, Winston och Consid.

För mer information kontakta

Nizar Chakkour, pressansvarig SCB
08-506 944 44
nizar.chakkour@scb.se

Sara Brinkberg, projektledare för Sverige i siffror
08-506 947 91
sara.brinkberg@scb.se