På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

SCB i sociala medier

Statistiska centralbyrån finns på Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn. Vi har även delningslänkar och följa/gilla-länkar till sociala medier på webbplatsen.

Vi ser våra flöden på Facebook, Instagram, LinkedIn och Twitter som en service för dem som är intresserade av SCB:s statistik och verksamhet, och svarar endast på enkla frågor där. SCB:s kanaler på sociala medier är inte till för någon form av ärendehantering. Ärenden som ändå kommer in den vägen, till exempel utlämnandeärenden - hanteras genom att de styrs över till andra kanaler. Det sker genom att mejladress till registrator eller Statistikservice lämnas och personen uppmanas att vända sig dit istället.

SCB på Facebook

På SCB:s Facebooksida förpackar vi om statistiken och presenterar den på nya sätt, exempelvis som bilder eller infografik, med syfte att inspirera och engagera. Vårt Facebookflöde är inte autogenererat utan materialet skapas ofta exklusivt för kanalen.

Vår sida på Facebook har adressen https://www.facebook.com/statistiskacentralbyranscb/

SCB på Twitter

På Twitter kan du som är intresserad följa vår verksamhet och ta del av information från oss. Vi har ett svenskt och ett engelskt twitterflöde. I det svenska flödet publicerar vi våra statistiknyheter samt jobbar aktivt med nyheter om SCB, tweets om aktiviteter i samband med events, och påminnelser inför att statistik med stort intresse från allmänheten ska publiceras. I det engelska flödet publiceras mestadels våra statistiknyheter.

 • Det svenska twitterkontot heter @SCB_nyheter
 • Det engelska twitterkontot heter @StatsSweden

SCB på Instagram

På SCB:s Instagram-profil förpackar vi om statistiken och presenterar den på nya sätt, exempelvis som infografik, med syfte att inspirera och engagera. Instagramkontot heter @statistiska_centralbyran_scb

SCB på LinkedIn

SCB finns på LinkedIn för att dela information som kan vara intressant för dig som är nyfiken på SCB som arbetsgivare, till exempel lediga tjänster. 

Vår sida på LinkedIn har adressen https://www.linkedin.com/company/scb

Allmänna handlingar

Meddelanden som blir allmänna handlingar på Twitter är:

 • De inlägg som SCB gör själva.
 • De inlägg som andra användare gör där de riktar sig till SCB genom att använda @SCB_nyheter eller StatsSweden, s.k. mentions.
 • Direktmeddelanden som skickas till SCB:s twitterkonton.

Meddelanden som blir allmänna handlingar på Facebook är:

 • De inlägg och kommentarer som SCB och andra användare gör på sidan.
 • Direktmeddelanden som skickas till Facebook-kontot.

Meddelanden som blir allmänna handlingar på Instagram är:

 • De inlägg som SCB gör själva.
 • De inlägg som andra användare gör genom att kommentera på SCBs inlägg.
 • Direktmeddelanden som skickas till SCB:s Instagramkonto.

Meddelanden som blir allmänna handlingar på LinkedIn är:

 • De inlägg som SCB gör själva.
 • De inlägg som andra användare gör genom att kommentera på SCBs inlägg.
 • Direktmeddelanden som skickas till SCB:s LinkedIn-konto.

Arkivering

SCB:s automatgenererade Twitterflöde arkiveras inte då det bedöms vara av tillfällig betydelse och rutinmässig karaktär. De automatgenererade twitter-meddelandena skapas av rubrikerna på SCB:s statistiknyheter, vilka bevaras i sin helhet.

De icke-automatgenererade twitter-meddelandena, samt inkommande meddelanden till kontot bevaras. Detsamma gäller Facebook, Instagram och LinkedIn när det gäller statusuppdateringar, inkomna meddelanden och dialogen som förs på profilerna.

Delningslänkar

På en del av våra sidor finns delningslänkar för Facebook, Twitter och Google som du kan använda för att tipsa andra om den aktuella sidan. När du klickar på en delningslänk öppnas ett nytt fönster. För att kunna dela i Facebook, Twitter och Google måste du ha ett registrerat konto i respektive nätverk. Här finns också möjlighet att nå vårt flöde på Twitter.