På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vanliga frågor

Frågor och svar om statistik

Hur många är arbetslösa, fördelat på exempelvis ålder och kön?

Den officiella statistiken för arbetslösheten hittar du under sidan för Arbetskraftsundersökningar (AKU).

Under rubriken Färdiga tabeller och diagram och länken Originaldata i Grundtabeller finns uppgifter för befolkningen 15–­74 år från och med 2005. Du kan också göra dina egna tabeller i Statistikdatabasen.

Frågor och svar om att lämna uppgifter för dig som är privatperson

Varför är ni intresserade av just mig?

Att vi frågar just dig beror på att du genom en statistisk metod valts ut för att representera flera hundra personer. Om du inte deltar blir de inte heller de representerade i undersökningen. Vi kan inte ersätta den utvalda personen med någon annan utan att resultaten riskerar att bli missvisande. Flera av SCB:s undersökningar används som underlag vid viktiga samhällsbeslut. Ditt bidrag är frivilligt,men ett viktigt bidrag till samhället.

Frågor och svar om att lämna uppgifter för företag

Varför är mitt företag med i så många undersökningar?

I en del branscher finns det inte så många företag och då kan alla, eller nästan alla, företag i branschen behöva ingå i urvalet för att statistiken ska hålla tillräckligt hög kvalitet. De största företagen är så dominerande att de behöver ingå i alla undersökningar.

Frågor och svar om att lämna uppgifter för offentlig sektor

För vanliga frågor och svar om uppgiftslämnande för offentlig sektor, se respektive undersökning.

Frågor och svar om öppen data och API

Får jag använda API:et i kommersiellt syfte?

Ja, det får du. SCB:s statistikdatabas är fritt tillgänglig utan avgift och får fritt bearbetas och vidare utnyttjas utan att något särskilt medgivande eller avtal krävs.

Kortadress: http://www.scb.se/faq