På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

SCB medverkar på Kartdagarna i Örebro den 28-30 mars

"Så möter vi samhällsutmaningarna” är årets tema för nordens största konferens och mässa inom geodata.

Den 28–30 mars är det tid för den årliga Kartdagarna som arrangeras av Kartografiska Sällskapet, för deras medlemmar och övriga intresserade inom branschen.

Under de tre dagarna som konferensen pågår får du chans att ta del av utveckling, nyheter, erfarenheter och forskning inom Geodatabranschens många spännande områden. Det hålls seminarier, kurser, vidareutbildningar, workshops samt tekniska sessioner. Ämnena rör sig om allt från samhällsutmaningar till nya mättekniker och nyheter inom området, för att nämna några exempel.

SCB deltar med flera föredrag, workshops och ställer ut med en monter

Tisdag 28 mars kl 9.00-12.30, Workshop Visualisering och kartografi

Workshopen kommer hantera grunderna i kartografisk visualisering för trycksaker och webbkartor. Med fokus på referenskartor och statistik på kartor. Syftet är att visa hur det med enkla knep går att skapa tydliga och harmoniska kartprodukter.

Workshopsledare: Kjell Börjesson, Kartografiska Sällskapet och Stefan Svanström, SCB

Onsdag 29 mars kl 9.00-10.30, Seminarium Webbkartor och analys

Stefan Svanström, Karin Hedeklint och Stefan Palmelius från SCB talar om Kombinerad statistik och geodata – ett verktyg för modern samhällsplanering.

Föredraget kommer att ta upp hur SCB arbetar med geodata brett och landa i några fördjupningar. Under 2016 släppte SCB tätortsgränser där en beslutsmodell skapats för att modellberäkna tätorter. De nya tätorterna och hur de framställs kommer här att presenteras. SCB har även under lång tid arbetat med att koppla statistik till små områden (SAMS m.fl.). Dessa har b.la. använts i samband med att beskriva segregation, grannskapseffekter och utanförskap. SAMS har blivit föråldrade och ett arbete pågår att införa en ny indelning, demografiska statistikområden, som kommer att presenteras under föredraget.

Torsdag 30 mars kl 9-11, Seminarium Öppna data

Gunilla Andersson, webbstrateg, och Fredrik Garli från SCB talar om öppna data från SCB.

För företag och privatpersoner har SCB:s statistik funnits tillgängliga via öppna API:er sedan 2013. Men sedan ett halvår tillbaka har SCB låtit bygga på sina öppna data med öppna geodata. Presentationen kommer bland annat att ge exempel på SCB:s öppna data och dess användningsområden.

För mer information och program: