På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Postnummer och SAMS-atlasen

Illustration, postnummeratlas

Postnummer- och SAMS-atlasen

Postnummer- och SAMS-atlasen är visningstjänster med visualisering av statistik om befolkningen efter ålder och kön samt totalbefolkning. Som bakgrundskarta finns Google Maps.

Befolkningsstatistiken har aktualitet 2011-12-31. Postnummerindelningen har aktualitet 2011-04 och antal områden är cirka 9 500. SAMS står för Small Areas for Market Statistics, och är en indelning som bygger på kommunernas delområden (NYKO) i de större kommunerna och på valdistrikt i de mindre. Antalet SAMS-områden är cirka 9 200.

Enkel guide

I dessa atlaser visas en Sverigekarta med en inritad rektangel. Rektangeln kan flyttas till önskad del av Sverige eller så kan du rita in ett eget område genom att hålla in shift tangenten och dra med vänster musknapp. Innehållet i rektangeln visas i ett annat kartfönster, Focus Map View. Här kan ytterligare zoomningar ske.

Där är det även möjligt att öka/minska genomskinligheten i kartan via ”Opacity”. Du kan även söka efter ett enskilt postnummer eller SAMS-område. Vill du se postnummer eller SAMS-områden för ett visst län så finns även det valet att göra. Detta görs högst upp i menyn under ”Find” respektive ”Select Region”.

Observera att applikationerna kräver Flash för att kunna användas. Det är inte möjligt att ladda in egen statistik.

Under nedanstående länk finns en Statistikatlas för kommun och län.

Atlaserna är skapade med Statistics eXplorer och utvecklat av NComVA.