På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Program för px-filer

Statistikprogram för PC-Axis- (px-) filer

PC-Axis är ett standardformat för statistikfiler som innehåller metadata (variabeltexter, koder, källa, datum m.m.) och data. Det kan hantera flerdimensionella data. Filformatet används av en stor grupp av statistikbyråer och man har utvecklat ett paket av programvaror för detta format:

PX-Win (ersätter PC-Axis juni 2016)

PX-Win är en applikation utvecklad på SCB som släpptes juni 2016 och ersätter PC-Axis 2008 som inte fungerar i t.ex. Windows 10. Det går att göra urval, beräkna summor, göra diagram m.m. Filfer i px-format kan laddas ner från Statistikdatabasen.

PX-Win innehåller större delen av den funktionalitet som fanns i PC-Axis och mer kommer att utvecklas hösten 2016, bl.a. möjligheten att hämta tabeller via PX-Web:s API. 

PX-Web

PX-Web är ett program för publicering av statistik i en databas på webben, för data från SCB eller egna data. Programmet är sedan den 1 januari 2016 gratis för kommuner och myndigheter i Sverige och kan fås genom att mejla in en ansökan till pc-axis@scb.se.

PX-Edit

PX-Edit utvecklas på Finlands statistikbyrå och kan laddas ner gratis från deras webbplats. I PX-Edit kan du bearbeta dina px-filer på många olika sätt. 

Kontakta oss